Държавата ще подкрепи финансово таксиметровите шофьори

Разликата между алтернативния данък и този, които е определена по Закона за местните данъци и такси за 2020 г., ще се покрие с публични средства

Държавата ще подкрепи финансово таксиметровите шофьори

Снимка: МТИТС

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Таксиметровите превозвачи ще бъдат подпомогнати финансово от държавата заради тежкия удар, който им нанесе пандемията от COVID-19. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с представители на таксиметровия бранш.

Прилагането на мярката ще се осъществи съвместно с общините, които отговарят за определянето на алтернативния данък върху таксиметровите превозвачи (патентния данък - бел. ред.). Държавата ще поеме разликата между него и сумата, която е определена по Закона за местните данъци и такси за 2020 г., допълвайки бюджета на общината.

Годишната вноска на таксиметровите превозвачи варира в границите от 300 до 1000 лева, като конкретният й размер се определя от общинските съвети до края на октомври за текущата година. Общинският съвет на Столична община е определил размера на данъка за 2020 г. да е 850 лева. Благодарение на новата мярка разликата между 300 и 850 лева, тоест 550 лева, ще бъде поета от държавния бюджет.

Очаквам общинските съвети, в партньорство с държавата, да инициират максимално бързо реализирането на мярката“, заяви Желязков.

Коментари: 0