Джон Кери пристигна в България

Повишени мерки за сигурност и ограничения за движението в столицата

Джон Кери пристигна в България
Автор: Стилиян Гребеничарски

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в България рано тази сутрин. Първият дипломат на Вашингтон идва по покана на външния министър Даниел Митов и ще проведе срещи с президента Росен Плевнелиев и министър-председателя Бойко Борисов.

Очаква се основни теми на разговорите да бъдат сигурността, енергийния сектор и двустранните икономически отношения. Визитата идва в момент на продължаващ конфликт между Русия и Украйна, напрежение между Москва и Запада, операция срещу Ислямска държава, нестихваща бежанска вълна към Европа и опасения за сигурността на континента, след терористичните нападения във Франция.

„Джон Кери ще постави акцент върху ролята на върховенството на закона за реализиране на пълния потенциал на България като жизнена европейска демокрация“, става ясно от официалното съобщение в интернет страницата на Държавния департамент.

Кери ще бъде придружен и от заместника си по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд, която по-рано посети Берлин и Букурещ. Напомняме, че Нюланд си навлече критики след публикуван в медиите запис на телефонен разговор, в който тя определя с нецензурни епитети Европейския съюз и поставя под въпрос способността му да оказва влияние в международен план. Това се случи именно в разгара на украинската криза.

Държавният секретар на САЩ обсъди вчера в Швейцария нов кръг преговори по ядрената програма на Техеран с иранския си колега Мохамад Зариф. След срещите си в София той ще продължи европейската си обиколка с посещение в Париж.

Джон Кери и Бойко Борисов ще дадат съвместна пресконференция, на която обаче ще бъдат допуснати камерите единствено на Българската национална телевизия. Специалното издание на емисията „По света и у нас“ ще започне в 11:30 ч. Обществената медия ще предостави безвъзмездно сигнал за излъчване на всички останали медии, които проявяват интерес.

Във връзка с високопоставената делегация се налагат и редица ограничения в движението и паркирането на автомобили в някои централни градски части. От тази сутрин е забранен достъпа на превозни средства в района на Президентството и Министерски съвет, както и престоят и паркирането на площад „Александър I” и пред Народното събрание. Поради засилените мерки за сигурност, живеещите в някои кооперация в центъра на столицата бяха предупредени да не отварят прозорците на жилищата си между 9 и 21 ч. днес., както и да не паркират автомобилите си на някои участъци от уличната мрежа. Служители на Центъра за градска мобилност започнаха репатрирането на спрени моторни превозни средства от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ още вчера, което предизвика гневни реакции на мнозина водачи.

Временни затруднения на движението ще има по маршрута на кортежа на делегацията.

Коментари: 0