11 120 е броят на обществените поръчки през 2015 г.

Дисциплинират изпълнителите с ясни критерии за обществените поръчки

11 120 е броят на обществените поръчки през 2015 г.

Снимка: Стоян Йотов

268 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

През 2015 г. строителната индустрия заема 7,4% дял от БВП на българската икономика. Това заяви инж. Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България по време на работна кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, предаде репортер на Economic.bg.  

Договорите за обществени поръчки в строителството са били общо 2840 на стойност 1,347 млрд. лв. Произведеният продукт е на стойност 8,208 млрд. лв. Инж. Глосов подчерта, че строителният сектор у нас разчита предимно на обществените поръчки.

От 15 април влиза в сила новият Закон за обществените поръчки. В тази връзка КСБ иска нов правилник, който да гарантира спазването на законодателството.

Вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че за 2015 г. е имало почти 24 500 изпълнители, а общият брой на обществените поръчки е бил 11 120.  От тях 10 % са изпълнени с европейско финансиране. Ресурсът за всички обществени поръчки е бил 7 млрд. лева.

„Стандартизацията на обществените поръчки ще дисциплинира изпълнителите, без да допуска някой да направи някоя глупост. До няколко месеца процесът на доставки ще бъде брутално стандартизиран по 5-6 типови критерия за всеки изпълнител“, заяви Дончев. Те ще са цена, срок, приложение и др. За допълнителни критерии като дерогация, ще е необходимо да се иска разрешение от държавата.

В голяма част от доставките имало анализ на риска, особено при храните. „Какво анализираме на риска? Морковите да са криви или в кренвиршите да има пирони? Това е излишна доза субективизъм, която води до лоши практики“, коментира Томислав Дончев.

За спрените обществени поръчки той посочи, че трябва да се считат за извънредно мероприятие, което било необходимо, за да се разсеят съмненията. Не че процесът няма да продължи, но оттук нататък отговорните агенции ще се заемат с това.

Според него цел номер едно е Агенцията за обществените поръчки да се превърне в инструмент за предварителен контрол, който хваща изпълнителите в аванс, а не след като са установени нарушения, щети или някой трябва да плаща.

Той припомни, че глобите в Закона за обществените поръчки бяха намалени от Народното събрание. Дончев се закани, че това няма да спре дотук, защото санкциите трябва да са с по-големи параметри, така че да предотвратяват проявите на недобросъвестност от изпълнителите.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че в стария програмен периос се констатира липса на добро планиране.

До края на април ще бъдат стандартизираните документи ще бъдат разработени и представени пред Агенцията за обществените поръчки.

Подкрепи Economic.bg