Е-самолет направи първи тест в Австралия

Е-самолет направи първи тест в Австралия

Снимка: Pipistrel

976 ~ 2 мин. четене
Стартъпът Electro.Aero и производителят на въздухоплавателни превозни средства Pipistrel започнаха тестовете на съвместния им електрически самолет над летище в Австралия. Планът им е с него да превозват до пет човека на кратки разстояния, пише Futurism.

Светът вече се подготвя за бъдеще, в което електрическите превозни средства ще заменят тези с вътрешно горене. При автомобилите вече има редица примери за такива и хората все по-често избират екологични коли, затова не е изненада, че тенденцията се пренася и в областта на въздухоплаването. 

Над Австралия вече бе тестван едномоторен е-самолет, а сега словенският производител на леки аеро машини Pipstrel извърши пробни полети на своя двуместен Pipistrel Alpha Electro. За първи път самолетът полетя на 2 януари от летище Пърт. 

Компанията е известна със своите иновативни самолети, като в миналото бе представила такъв, задвижван с водородно гориво. 

Новият им модел работи с две литиево-йонни батерии, подобно на електрическите коли на Tesla. С едно зареждане той може да се движи в продължение на 1 час, като в резерв има и мощност за около 30 минути. Батериите имат около 1 000 летателни часа живот. 

Pipistrel си партнира местния австралийски играч Electro.Aero. Според тях едно от многото предимства на електрическите самолети е в това, че те са много по-просто устроени от тези с бензинов двигател, в които има стотици движещи се части. Освен електрическите са и много по-евтини за летене от тези с реактивно гориво, като един час експлоатация струва около 3 долара. Не на последно място превозните средства на батерии са значително по-чисти от тези с изкопаеми горива. 

Това не е единственият пример за електрически самолет. Американски стартъп също разработва такъв пътнически аероапарат.   
Подкрепи Economic.bg