Еднодневните трудови договори вече ще се подават и онлайн

Това ще улесни земеделските производители и наетите работници

Еднодневните трудови договори вече ще се подават и онлайн
216 ~ 1 мин. четене

Земеделските производители скоро ще могат да попълват онлайн еднодневните трудови договори и така няма да губят време да преписват едни и същи данни. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, според когото еднодневните договори, въведени миналата година, за да улеснят прибирането на реколтата, много затруднявали фермерите, които били готови дори да протестират, ако този член от закона не се отмени.

Калфин отговори, че наемането на работници с еднодневни договори е възможност, а не задължение. Ако фермерите желаят, могат да сключват и традиционния трудов договор, за който обаче процедурата е по-сложна и повече обвързва работодателя, допълни той.

„Земеделските производители не си представят дори, че наемайки човек за ден, те трябва да го осигуряват, инструктират, застраховат. Алтернативата е не да няма нищо, а по-сложна процедура, която повече ги обвързва”, изтъкна Калфин.

Той съобщи, че от влизането на закона в сила са подадени близо 81 хил. еднодневни договора, а под 5 хил. са върнати неизползвани.

Подкрепи Economic.bg