Ефектът от изборите в Турция ще влияе на лирата още няколко дни

Експертите не очакват нови интервенции на валутните пазари от страна на централната банка

Ефектът от изборите в Турция ще влияе на лирата още няколко дни

Снимка: БТА

1612 ~ 1 мин. четене
Турската лира цял ден не може да намери посока. Първоначално валутата се срина с над 2%, после дори мина на положителна територия, за да се стабилизира около 0.5% под нивото на затваряне на търговията от петък. А причината за тази волатилност са изборите за местна власт в Турция, които донесоха загуба на Ердоган в три големи града на страната – столицата Анкара, Истанбул и Измир.

„За пазарите като цяло е добре, че тези избори приключиха вече“, каза пред Bloomberg Яков Арнополин, мениджър портфолио Развиващи се пазари в Pimco. „Можем да се насочим отново към това, което има значение – турската икономика и резервите на централната банка. Всички очи сега са насочени към намаляването на турските резерви и каква част от тях са били използвани на намеса в подкрепа на турската лира“, добави той.

Експертът е на мнение, че вероятно няма да има повече интервенции от страна на централната банка, тъй като рестрикциите, които бяха въведени в седмицата преди изборите, вече не са необходими.

„Има по-малка нужда от рестрикции за теглене на валута от банки и чужденци, очевидно е имало такава преди изборите, за да се стабилизира лирата, но шансът за нова интервенция е по-малък, тъй като изборите вече минаха“, добави Яков Арнополин.
Коментари: 0