Държавата ще плати на тютюнопроизводителите дължими суми от гръцка фирма

Това обеща министър-председателят Бойко Борисов

Държавата ще плати на тютюнопроизводителите дължими суми от гръцка фирма

Снимка: Министерски съвет

468 ~ 1 мин. четене
На среща с тютюнопроизводители от Североизточна България министър-председателят Бойко Борисов обеща в четвъртък Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ да вземе решение за изплащането на дължимите им от частна гръцка компания суми. Става дума за пари, които фирмата-прекупвач, изпаднала в несъстоятелност, не е дала на производителите още от 2016 г. 

Обещанието на премиера идва, след като в събота в знак на недоволство тютюнопроизводители блокираха главния път Шумен-Силистра. Тогава те поискаха помощ Борисов. 

Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“.  Борисов уточни, че е необходимо кметовете и областните управители от региона човек по човек да направят списъци със засегнатите стопани, за да им бъде помогнато. По думите му са нужни около 1.5-2 млн. лв. 

„България не е само на жълтите павета. България е и тук – това са хора отрудени - в земята, в тютюна”, коментира Борисов пред събралите се тютюнопроизводители.

На срещата в Пристое тютюнопроизводителите го информираха за още два проблема. От 2010 г. те получават преходна национална помощ без да са знаели, че за нея дължат данъци. А сега трябва да ги погасяват за 5 години назад. По думите на премиера обаче „с данъците е по-трудна работата, там можем да направим единствено отсрочване с много години и да търсим пак прекомпенсиране във времето”. 

Тютюнопроизводителите добавиха, че имат проблем и с програма за застраховане на земеделската продукция, тъй като частна компания отказвала да изплати средства за щети. Премиерът заяви, че когато има частно-правен проблем, много трудно може да се намеси държавата, но ще се търси реакция.

Коментари: 0