Гръцката ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз” за доставки извън договора с „Газпром“

Тя ще достави 1.5 млн. мегаватчаса синьо гориво

Гръцката ДЕПА спечели търга на „Булгаргаз” за доставки извън договора с „Газпром“
1156 ~ 1 мин. четене
Гръцката газова компания ДЕПА е спечелила тъга на „Булгаргаз” за доставка на 1.5 млн. мегаватчаса синьо гориво. Така за първи път газовата ни компания ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с „Газпром експорт”. 
Гръцката фирма е предложила най-ниска цена в търга, в който участваха още холандската фирма „Колмар” и българският търговец „Дексиа”. Предстои подписване на договор.
Основно изискване на „Бугаргаз”  беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор, която е 45 лева за мегаватчас. От информацията става ясно, че газовата ни компания ще купи цялото количество, обявено в търга, от гръцката компания ДЕПА. 
Горивото, което ще продаде на „Булгаргаз”, е микс от втечнен и тръбен газ.  Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа. 
От „Булгаргаз” обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазарът и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.
Коментари: 0