ЕК глоби с €371 млн. три големи банки за картел

Това е втората подобна санкция в сектора за по-малко от месец

ЕК глоби с €371 млн. три големи банки за картел

Снимка: БТА

3980 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

UBS Group, Nomura Holdings и UniCredit бяха глобени с общо 371 млн. евро от Европейския съюз заради участие в картел. Регулаторът установи, че те тайно са се споразумели за търговия с европейски държавни облигации по време на дълговата криза. Новината идва след тази от април, когато няколко други глобални финансови институции бяха санкционирани за задкулисна договорка.

Сега UBS получи глоба от 172 млн. евро, Nomura ще трябва да плати 129.6 млн. евро, a UniCredit - с 69 млн. евро. Доколкото е известно, те са си разменяли чувствителна търговска информация от 2007 до 2011 г.

Неприемливо беше, че в разгара на финансовата криза, когато много финансови институции трябваше да бъдат спасени чрез публично финансиране, тези инвестиционни банки се наговориха на този пазар за сметка на държавите членки на ЕС“, каза Маргрете Вестагер, еврокомисар по конкуренцията.

ЕС прекара повече от десетилетие в разследвания за това как банкови търговци разменят информация чрез чатова – процес, който доведе до милиарди евро глоби. В същото време Комисията одобри милиарди евро държавна подкрепа, за да поддържа живи много европейски кредитори по време на финансовата криза.

UBS заяви, че глобата може да навреди на резултатите за второто тримесечие с цели 100 милиона долара. Банката обмисля да обжалва. Nomura коментира, че глобата отразява минал момент и поведението на двама бивши служители. От там разглеждат различни опции, като обжалването е една от възможностите. UniCredit „енергично оспорва“ глобата и ще обжалва пред съдилищата на ЕС, се казва в изявление. Според банката „констатациите не показват никакви нарушения“.

Коментари: 0