Еврокомисията глоби три големи глобални банки за картел

Финансовите институции са се договаряли да манипулират вторичния пазар на облигации

Еврокомисията глоби три големи глобални банки за картел

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Европейската комисия съобщи, че е глобила три от най-големите банки в света заради участието им в картел за търговия с облигации и нарушаване на антитръстовите правила. Всъщност финансовите институции, участващи в незаконните договорки, са четири, но едната - Deutsche Bank - е пощадена, тъй като тя ги е издала. На Bank of America, Credit Agricole и Credit Suisse е наложена санкция в размер на 28.5 млн. евро.

Глобата за американския кредитор е най-голяма – 12.6 млн. евро, за швейцарската банка – 11.9 млн. евро и за швейцарския конкурент – 3.9 млн. евро.

Търговците на четирите банки „са се споразумявали за търговски стратегии, обменяли са чувствителна информация за цените и са ги координирали в продължение на пет години чрез чат стаи на терминала за търговия на Bloomberg“, заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер.

Незаконните практики са включвали въздържане от наддаване или премахване на оферта от пазара, така че банките да не се конкурират помежду си, или разделяне на сделките между търговците без знанието на клиента.

„Картелът нанесе вреда на финансовите пазари и днешното решение изпраща ясно послание, че Комисията няма да толерира какъвто и да е вид тайно поведение“, добави Вестагер.

Органът за наблюдение на конкуренцията в ЕС заяви, че картелът е действал на европейския вторичен пазар, свързан с деноминирани в щатски долари надсуверенни, суверенни и облигации на агенции (SSA).

Коментари: 0