Saab се похвали с договор за хангари за българските F-16

Доставките ще започнат по-късно тази година

Saab се похвали с договор за хангари за българските F-16

Снимка: Saab

10692 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Шведската компания Saab е сключила договор с българското правителство за доставка на мобилни хангари за изтребителите F-16, които бяха поръчани през 2019 г. Съоръженията ще могат да се използват и за други цели на българските военновъздушни сили. Засега няма официална информация за цената на сделката, както и каквато и да била официална информация от страна на Министерство на отбраната.

Хангарите ще осигурят „достатъчни възможности за паркиране, защита и поддръжка на различни неподвижни и ротационни крилати самолети в българските ВВС“, пише в съобщението на Saab заедно с прогноза, че доставките ще започнат по-късно тази година.

Компанията посочва, че със сделката разширява инсталираната си база в региона на Централна Европа след предишна доставка до Унгария.

Припомняме, че правителството на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ предостави около 200 млн. лв. за допълваща инфраструктура към изтребителите. Нито правителството, нито военното министерство посочиха как се изразходват тези средства, като поръчката от Saab не е била обществена. В голяма част от случаите военното министерство не провежда обществени поръчки, като се възползва от законова вратичка, която дава възможност за специални правила при сделки, засягащи отбраната.

Според специализираното издание „Аеро“ България купува три хангара. Един от тях ще бъде използван в рамките на пребазирането на изтребителите МиГ-29 в авиобаза „Крумово“, докато трае основния ремонт на „Граф Игнатиево“. Другите два са предназначени за „Долна Митрополия“ и „Безмер“, тъй като и на двете летища има нужда от модерна инфраструктура за съхраняване на авиационната техника.

Хангарите са с метална конструкция, която улеснява сглобяването, разглобяването и пренасянето им на нови места.

Коментари: 0