ЕС обмисля да въведе данък за технологичните гиганти

Ще се облагат приходите на компаниите, предвижда проектът

ЕС обмисля да въведе данък за технологичните гиганти

Снимка: Pixabay

Европейският съюз този месец ще разкрие плановете за облагане на приходите на големите световни технологични компании със ставка между 2 и 6 процента, макар и по-вероятно да е по-близо до 2%, отколкото до 6%. Това каза френският министър на финансите Бруно Ле Мер в интервю, цитиран от Ройтерс.

"През следващите седмици ще бъде оповестена европейската директива. Това ще бъде значителна стъпка. Размерът (данъчната ставка) е от 2% до 6%, но ще сме по-близо до 2%, отколкото до 6% ", каза льо Мер пред Le Journal du Dimanche.

За тези, които могат да кажат, че мярката е твърде скромна, министърът отговори така: "Това е отправна точка. Предпочитам текст, който ще се изпълнява много бързо, а не безкрайни преговори. Ще го прецизираме по-късно".

Чернова на проекто-документа на Европейската комисия, видян от Ройтерс миналия месец, предлага въвеждането на данък при мястото на клиента, а не на фирмата. Данъкът се предвижда да бъде между 1% до 5% от "общите брутни приходи" на компанията.

Предложението има за цел да увеличи данъчното задължение на фирмите като Amazon.com, AlphaBet и Facebook, които са обвинявани от големите държави в ЕС, че плащат твърде малко, пренасочвайки своите печалби в ЕС в държави с ниски данъци като Люксембург и Ирландия.

Правителството на президента Емануел Макрон предложи да се облагат по-скоро приходите на технологичните гиганти, отколкото печалбите, за да се преодолее проблемът компаниите да прехвърлят печалбите от мястото, където се получават, към юрисдикциите с ниска данъчна тежест.

Италия, Германия и Испания, заедно с Франция, оглавяват натиска за подобна данъчна реформа. Те са изправени пред съпротива от по-малките държави като Ирландия, които са център на инвестициите на тези големи технологични фирми, и се страхуват, че промените могат да навредят на икономиките им.
Коментари: 0