ЕК отпуска €100 млрд. заеми на страните членки за борба с безработицата

Институцията ще си осигури средствата, изтегляйки кредити от финансовите пазари

ЕК отпуска €100 млрд. заеми на страните членки за борба с безработицата
3965 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Европейската комисия обяви, че ще предостави на страните членки до 100 млрд. евро под формата на заеми, пише Euroactiv. Със средствата ще се възстановят разходит, направени от държавите, за подпомагане на местните компании, така че те да не съкращават персонал заради кризата около коронавируса.

Впоследствие държавите ще трябва да върнат на ЕК предоставените им пари, което означава, че в крайна сметка правителствата ще са крайните платци на компесациите към компаниите. Ходът на институцията от Брюксел единствено дава време на страните членки да съберат необходите за бюджетите им пари.

Именно това е временният инструмент "Подкрепа за ограничаване на рисковете от безработица в извънредно положение" (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency; SURE), който вчера бе обявен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Кредитите ще се се отпускат на база гаранции, предоставяни от правителствата на страните членки, обясни днес тя. „Всички държави членки ще могат да се възползват от това, но то ще е от особена важност за най-тежко засегнатите“, добави председателят на ЕК.

За да финансира кредитите към страните членки, ЕК ще изтегли заеми от финансовите пазари. По думите на Фон дер Лайен към самите държави обаче кредитите ще бъдат отпуснати при „изгодни условия“.

Кредитите ще помогнат на държавите да покрият разходите си по въведените национални схеми за краткосрочна заетост и както и по мерките за подпомагане на самонаетите лица. Някои европейски държави, включително Германия, Италия и Испания вече имат въведени такива схеми, за да подкрепят работодателите в случай на внезапни нови сътресения в икономиката.

ЕК обаче предупреждава, че новият инструмент SURE ще бъде "временен с оглед на неговата правна уредба". В резултат на това той няма да се превърне в постоянна общоевропейска система за компенсиране при безработица, както настояват някои евродепутати и страни членки, сред които са Франция и Испания. Според тях така би се укрепила Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg