ЕК предвижда санкции за тези, които налагат двойни стандарти в продуктите

Една от плануваните мерки е чрез нов механизъм потребителите да могат да подават колективни искове

ЕК предвижда санкции за тези, които налагат двойни стандарти в продуктите

Снимка: Eu2018bg

996 ~ 3 мин. четене

Промени в европейските директиви ще се опитат да сложат край на проблемите с двойния стандарт при храните в ЕС. Това стана ясно на пресконференция на тема „Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата“, която се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Чрез документите ще се въведе единно законодателство за страните членки, което ще създаде единни стандарти при храните. Предвижда се да има санкции за всички компании, които налагат двойни стандарти в качеството и цените на стоките. Това обясни министърът на председателството Лиляна Павлова, която остро разкритикува двойните стандарти в различните европейски страни.

Вера Юрова, еврокомисар по правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете накратко даде детайли за мерките. Чрез нов механизъм потребителите ще могат да подават колективни искове, когато има нанесени вреди от търговци или производители. Тя добави, че ще има по-строги определения за всички продукти, които са с една марка, но с различно съдържание и цена.

„Обединява ни общата кауза да покажем и докажем, че ЕС е съюз на равни и не може да има разделение на първа и втора категория потребители, категорична е Павлова. По думите ѝ трябва да бъдем безкомпромисни при въвеждането на регулациите.

Министърът обясни, че разлики в качеството има не само при храните, а и в много други стоки, които използваме като козметика и перилни препарати. „За съжаление се доказа, че има двоен стандарт”, каза тя. По думите на Павлова е неприемливо оправданието, че всяка държава има национален вкус, както твърдят някои компании.

Тя даде пример, че в българското мляко за малки деца има в пъти по-малко калций, наполовина по-малко калий и фосфор в сравнение с изследваните в Чехия, Германия, Италия и Австрия.

От анализа е станало ясно, че 42% от тестваните продукти са на много по висока цена – с 40 до 87% на стока, сравнена с пазари в Чехия, Германия, Италия и Австрия.

„Категорична дискриминация, това е абсурдно и обидно”, заяви министърът.

Позицията на премиера Бойко Борисов също беше много остра и категорична. „Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги, на тези производители”, каза той. „Дори не ми е минавало през ума такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобни неща”, добави Борисов и обясни, че държавата винаги се е отнасяла уважително с тях и е помагала.

„Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло. Аборигентите вече живеят доста по-добре”, коментира той.

Премиерът каза още, че на срещата на високо равнище на 16-17 ще даде на колегите си да ядат това, което ядат българите, за да види как ще бъде оценено от техните служби за сигурност. Той добави, че му е обидно да говори по темата.

„Като на човек напитките са му вредни, каквото и да купуваме и да влагаме в здравеопазването, ефектът ще е никакъв”, смята българският министър-председател. По думите му предстоят много разговори с вериги, вносители и с магазинната мрежа като в тях ще участват и КЗП, Агенция по храните и омбудсманът Мая Манолова.

Темата ще се обсъди с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

Министърът на земеделието и храните представи изследвания, които доказват разлики в качеството и цените на продуктите в България и тези в други европейски страни. По думите му средният процент на различия е 18%. „Много е важно какво ще бъде заложено в тези директиви, всяка членка трябва да ги транспортира в законодателството, това са директиви, а не регламенти”, коментира министърът. Той също каза, че ще се засили комуникацията с големите ритейл вериги.

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел също категорично заяви, че няма равни и по-равни потребители. По думите ѝ не би следвало компаниите да прилагат различни практики, критерии, които губят своята актуалност като национален вкус и покупателна способност.

„Недопустимо е граждани с равни права да се чувстват третирани сякаш са втора категория потребители и граждани”, смята еврокомисарят. Тя добави, че цифровите технологии имат потенциала да направят агросектора да работи по-устойчиво и ще позволи на самите потребители да правят информиран избор. "Двойните стандарти при храните нямат място в обединена Европа, която се гради на единство", допълва Габриел.

Омбудсманът Мая Манолова също категорично се обяви срещу двойните стандарти при храните. Тя подкрепя идеята, че трябва да има единна методика по която да работят контролните органи в ЕС. „ЕС може да се изправи пред големите корпоративни интереси, за да защити своите граждани”, каза тя.

Подкрепи Economic.bg