ЕК пуска ваксините срещу новите мутации по бързата писта

Производителите няма да преминават през същия процес на регулаторни одобрения, както първите ваксини за COVID-19

ЕК пуска ваксините срещу новите мутации по бързата писта

Снимка: БТА

11168 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз ще ускори одобрението на коронавирусните ваксини, адаптирани за борба с мутациите. Това заяви в интервю за баварския вестник Augsburger Allgemeine комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Ваксини срещу коронавирус

„Сега решихме, че ваксината, която е подобрена от производителя въз основа на предишната за борба с новите мутации, не трябва да преминава през целия процес на одобрение“, каза тя. „Така ще може по-бързо да имаме на разположение подходящи ваксини, без да се прави компромис с безопасността.“

Европейската комисия беше подложена на много критики от страните членки на ЕС заради забавяне на доставките на ваксини, което доведе до изоставане на блока от държави като Великобритания, Израел и САЩ.

Кириакидес е член на нова работна група, ръководена от комисаря по промишлеността Тиери Бретон, която да премахне затрудненията в производствените заводи и да адаптира продукцията към новите варианти на коронавируса.

Докато ваксинациите през първото тримесечие на 2021 г. започнаха бавно, през второто тримесечие се очаква темпът да се увеличи и до края на септември ЕС се надява да получи достатъчно дози от лицензирани производители, за да покрие над 70% от населението си, каза Кириакидес.

Тя също така повтори становището на Комисията, че затварянето на граници не е ефективно оръжие срещу инфекциите.

„Мисля, че е погрешно затворим границите в Европа, както се случи през март 2020 г.“, каза тя.

Но Германия наложи забрана за влизане на пътници от Чехия и австрийския Тирол от днес, за да предотврати разпространението на нови мутации.

Подкрепи Economic.bg