Екологични диаманти от….въздуха

Процесът се осъществява с помощта на уред, чрез който се извлича въглерода от въздуха

Екологични диаманти от….въздуха

Снимка: Facebook/Дейл Винс

1008 ~ 1 мин. четене

Чували ли сте някога за диаманти, които са добити от небето? Е, вече има такива. Природозащитникът Дейл Винс, основател на фирмата за зелена енергия Ecotricity, разработи екологични диаманти, изсмуквайки въглерод от въздуха.

Те се наричат ​​Sky Diamonds и са произведени в Страуд, Глостършир.

За изработката на диамантите се използва специален уред, с който се извлича въглерод от атмосферата. Захранването на уреда пък е от слънцето и вятъра, разказва BBC. Винс споделя, че този начин на добиване, или по-точно казано - създаване на диаманти, е напълно екологичен за разлика от традиционния метод, по който това се случва.

Екипът, който разработи технологията, работи по нея от повече от пет години. Диамантите имат същите физически и химически характеристики като тези, добити от земята, но отнема около седмица, за да се направят.

„Процесът не само че е екологичен, но е с нулев въглероден отпечатък. Всъщност има отрицателен въглероден отпечатък, тъй като ние изсмукваме атмосферния въглерод и го използваме за производство на диаманти“, казва Винс.

„Вече няма нужда да копаем тези огромни дупки в земята, някои от които се виждат от космоса. Не е нужно да правим това повече. Смятам, че това е технология на 21 век, чрез която можем да се справим с климатичните промени и не само. Освен това ни дава възможност да продължим да живеем така, както сме свикнали“, казва още Дейл Винс.

Подкрепи Economic.bg