Експортът - двигател на икономиката през 2016 г.

Електронно управление ще има след приемане на пътната карта, заяви Дончев

Експортът - двигател на икономиката през 2016 г.
3800 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Прогнозираният растеж на икономиката е напълно възможен и основният двигател е експорта. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на икономическия форум "Предизвикателствата пред българската икономика", предаде репортер на Economic.bg. 

Той коментира, че за да се справи с кризата, българският бизнес трябва да се ориентира към нови експортни дестинации и да предлага стоки и услуги, които се търсят.  Ако се увеличи вътрешното потребление, също ефектът би могъл да се засили.

„Голямото предизвикателство, което стои пред нас, е да се научим да бъдем икономика на умните възможности. За тази цел на първо място трябва да се разделим с няколко мита. Първият от тях е наркотичната зависимост на българската икономика от европейските пари“, коментира Дончев. Той отрече крайната теза, че европейските пари разболяват икономиката и увери, че европейските средства са основният ресурс единствено за публичните инвестиции – близо 80% от тях. Това е едва 4% от БВП на страната.

„Колективно голямото предизвикателство за бизнеса и за правителството е заедно да се научим да ползваме по най-добрия начин тези пари“, каза още Томислав Дончев. Той определи като проблем за българската икономика липсата на достатъчно добри предприемачески инициативи.

Мярка, която може да отпуши нови възможности за финансиране е финансовият инженеринг или рециклирането на европейските пари. Той прилича на традиционните банкови инструменти, но е по-достъпен и с по-ниски лихвени равнища.

Дончев посочи, че близо 770 млн. лв. от еврофондовете ще се разпределят до края на програмния период 2014-2020 г. Те отново ще са под формата на кредитно финансиране, проблемът обаче е липсата на предприемачи и работна ръка. „Трябва да се научим да привличаме и задържаме качествени специалисти. Това е въпрос на конкурентоспособност на икономиката“, уточни той.

Електронното управление щяло да се вкара в ред след приемането на окончателния вариант на т.нар. пътна карта.

По повод електронни услуги на администрацията, които вече са въведени, а не могат да се ползват от гражданите заради изискването „мокър печат – вярно с оригинала“ , Дончев коментира, че това е технология от края на 19 век и не трябва да се прилага в България. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg