Eldrive ще изгражда станции за електромобили в обектите на OMV

Те ще са разположени в обекти на главни пътни артерии в двете държави като в България вече са изградени две

Eldrive ще изгражда станции за електромобили в обектите на OMV

Снимка: Pixabay

1504 ~ 3 мин. четене

Българската компания Eldrive започна изграждането на зарядни станции за електромобили в бензиностанциите на OMV в България и Румъния. Според договора, подписан от двете дружества, в следващите две години ще бъдат инсталирани общо 30 бързозарядни станции.

Те ще са разположени в обекти на главни пътни артерии в двете държави, като в България вече има две такива в обектите на OMV Даскалово, разположен на автомагистрала „Струма“, и OMV Голямоконарско, разположен на „Голямоконарско шосе“ до Пловдив. Те са с мощност 50 kW, което дава възможност за около 40 минути клиентите да заредят до 80% от капацитета на батерията на автомобила си. Станциите разполагат с конектори CCS (Combined Charging System – европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArge de MOve – японско-френска разработка за бързо зареждане). Плащането може да се извърши и чрез Eldrive App.

Пред Economic.bg от OMV обясниха, че инвестицията по изграждането на зарядите станции е на Eldrive, като OMV осигурява мястото, на което да бъдат инсталирани те. 

Станциите, които изгражда компанията за зарядна инфраструктура за електромобили под бранда Eldrive, ще позволяват зареждане на най-масовите модели електромобили в рамките на 20 минути до час.

От OMV добавят, че тепърва започват изграждането на своята мрежа от бързозарядни станции за електромобили на територията на страната и това е сериозна заявка за развитието на регионалната електромобилност. Към момента, на обекти на OMV в Австрия, Германия, Чехия, Унгария, Словения и Румъния са инсталирани и работят общо 55 зарядни станции. "Продължаваме и разширяваме сътрудничеството си с водещи компании, които са инсталатори и оператори на зарядна инфраструктура, като планираме значително разрастване на мрежата от зарядни станции в нашите обекти в близко бъдеще", добавят от компанията. 

Откриването на първите бързозарядни станции на OMV обекти идва в момент, в който се наблюдава засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България. Според последните данни на Пътна полиция общо 2 721 са регистрираните електромобили към края на месец април 2020 г., което е с 290 повече в сравнение с края на декември 2019 г. Регистрираните хибридни модели пък са се увеличили с близо 3000 и вече наброяват 10 074, като много от тях са плъг-ин и също имат нужда от зарядни станции.

„Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния“, коментира Дeчeбaл Tyдop, ритейл мениджър на OMV България. „За собствениците на електромобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкова важна, колкото и бързото зареждане. В този смисъл партньорството с Eldrive е израз на стремежа ни в най-пълна степен да отговорим нуждите на нашите клиенти, като в същото време е и в унисон със стратегиите за устойчиво развитие и устойчива мобилност“, посочи Тудор.

„Това партньорство е много важна стъпка в развитието както на нашата мрежа, така и на електромобилността в региона“, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на Eldrive. „Инсталирането на тези бързозарядни станции ще позволи на собствениците на електромобили да пътуват спокойно както по междуградската пътна мрежа в България, така и във и до Румъния“, допълни още Спасов.

OMV е поредната компания, която започва да инсталира зарядни станции за електромобили на своите обекти. Тази стъпка вече направиха първо от българската верига „Дизелор“, а към края на миналата година 11 от обектите на Shell у нас са оборудвани с такива станции.

Коментари: 0