Емил Хърсев: Няма как цялата вина за КТБ да е на БНБ

Вложителите в банката ще загубят 4,2 млрд. лв., констатира финансистът

Емил Хърсев: Няма как цялата вина за КТБ да е на БНБ
3992 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Отговорността за отнемането на лиценза на Кооперативна търговска банка (КТБ) е съвкупна – не е само на Българската народна банка (БНБ). Това каза в сутрешния блок на Bulgaria on Air TV финансистът Емил Хърсев, относно ролята на регулатора и управителя му Иван Искров.

По думите му, не можело от БНБ да се очаква „да надхвърли рамките на компетенциите си по закон и да договаря програми за подкрепа с държавна помощ“. „Нечестно е цялата вина да се прехвърля върху БНБ“, категоричен е анализаторът.

Според експерта, периодът на тази криза е бил „специфичен“. „Много внимателно беше подбран периода, в който банката да бъде атакувана – смяна на правителство, служебно правителство с ограничен от времето хоризонт”, подчерта още той.

По неговото мнение очевидно, че трябвало „сами да извървим целия път и на собствен гръб да изпитаме всички грешки“. „Показателен е начинът, по който протече целият процес по установяване на неплатежоспособността с външна атака”, заяви Хърсев.

По думите му, загубите за вложителите в КТБ ще възлязат на 4,2 млрд. лв. „Освен тях ще загубят и всички онези, които няма да могат да ползват от кредити, договорени с тази банка, а тя осигуряваше поне половината от новите кредити за българската индустрия през последните 3 години“, добави Хърсев

Тази банка „заемаше важно място като кредитор на индустрията”, посочи той. Според него, някои от клиентите „няма да могат да преодолеят тази загуба“ и най-вероятно „ще се наложи закриване на работни места“.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg