Boeing с поръчка за $8,5 млрд.

Бързорастящия азиатски пазар повишава активността на авиокомпании и лизингодатели

Boeing с поръчка за $8,5 млрд.
168 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Boeing спечели поръчка за доставка на 80 машини от модела 737 Max 8 на стойност 8,5 млрд. щатски долара, пише Bloomberg. Сумата е на база ценовата листа на производителя, но обикновено за по-големи договори се предоставят значителни отстъпки.

Купувач е японският лизингодател SMBC Aviation Capital, който разширява бизнеса си на фона на повишеното търсене на самолети за локални полети сред азиатските авиокомпании. Доставката на машините е най-голямата от този модел за лизингодател и ще се извърши между 2018 и 2022 г.

Това е втора голяма сделка за SMBC след тази с Airbus през юли тази година. В нея компанията заяви самолети за 11,8 млрд. долара. Местният въздушен пътнически транспорт в Китай, Индия и страните от Югоизточна Азия изживява истински бум през последните години, а прогнозите за развитието му са също оптимистични. Ако тенденцията се запази, то в рамките на две десетилетия Китай ще стане най-големия пазар за самолети в света, изпреварвайки САЩ.

През изминалата седмица China Aircraft Leasing Group Holdings, първият азиатски лизингодател, който ще бъде листнат на фондовите пазари, заяви покупка на 100 машини от Airbus, оценени на 10 млрд. щатски долара. През август BOC Aviation (подразделение на Bank of China) направи своята най-голяма поръчка досега, сключвайки споразумение с Boeing за 8,8 млрд. долара. Преди по-малко от месец индийският нискобюджетен превозвач IndiGo направи най-голямата единична поръчка за Airbus досега - 250 машини на стойност 26 млрд. долара. 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg