Energo-pro ще съди България

Претенциите са свързани с цената на тока през последните години

Energo-pro ще съди България
3680 ~ 1 мин. четене

Чешката енергийна компания Energo-pro ще съди България. Това стана ясно от арбитражен иск на стойност 54 млн. евро срещу страната ни в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка. Жалбата е подадена в края на май, но все още не е разгледана. Официално не е ясно за какво претендира дружеството.

Претенциите на компанията са свързани с решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената на ток през последните няколко години, които са довели до загуби за компанията.

Компанията отчита спад на печалбата си през 2014 г. с 12,13% до 9,3 млн. лева. В същото време от ЕВН отчитат загуба в размер на 98 млн. лева през 2014 г.

Комисията за енергийно и водно регулиране прие проект за новите цени на тока от първи юли. Предложението на регулатора е електроенергията да поскъпне средно с около 2%, съобщи БНТ.

Според изготвените от КЕВР разчети се предвижда увеличение от 3,64% на цената на тока за битовите клиенти на  Energo-pro от 1 юли. Увеличението за абонатите на ЕВН пък ще е в размер на 1,22%.

Това е вторият иск срещу правителството в областта на енергетиката след този на ЕВН от 2013-а. Искът на ЕВН може да надхвърли 1 млрд. евро. Претенциите на компанията са свързани с определянето на цените на тока за бита и за дължимите от НЕК суми за задължителното изкупуване на ток от възобновяеми източници.

Електоразпределителните дружества не одобряват тези разчети и определят модела на ценообразуване на тока като изкривен.Подкрепи Economic.bg