Enhancv помага за намиране на работа

Зад изработката на уникалните автобиографии стои екип от талантливи писатели и дизайнери

Enhancv помага за намиране на работа

Снимка: Стоян Йотов

5884 ~ 5 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Enhancv е стартираща компания, която помага на търсещите работа да оформят автобиографията си по уникален начин, така че да бъдат забелязани. Екипът на Economic.bg разговаря с един от създателите ѝ Волен Вълков за бъдещите планове и развитие на стартиращата компания.

Как се роди идеята да създавате професионални автобиографии? 

Идеята се роди през 2013, когато бях на Еразъм в Германия. Програмата ми беше само за един семестър, но реших да остана още един, съответно без възможност за стипендия. Поради тази причина започнах да си търся работа и съответно да изготвям моето CV.

В Германия така нареченият стандарт за CV е Lebenslauf, който следва определени норми. Съответно и аз изготвих такъв, но за около 3 седмици от над 50 кандидатури получих само 3 отговора - всички отрицателни.

Тогава реших да направя своето собствено CV, без да следвам стандартите. Изчетох всичко по темата, как се прави добро CV и реших да се фокусирам само в една от компаниите, в които кандидатствам. Изготвих CV точно за нея, включвайки неща за себе си, които обикновено човек не би включил в едно CV. Още на следващия ден, след като изпратих CV-то си, получих покана за интервю и съответно започнах работа там, където преди това дори не получих отказ.

Когато се върнах
 в България, заедно с Георги започнахме да помагаме на други хора да изготвят своето CV. Стартирахме идеята да изготвяме CV-та, като се фокусирахме основно върху добрия дизайн, но с времето разбрахме, че в тази индустрия има много по-сериозни проблеми. Хората трудно успяват да извлекат най-важните неща за себе си и да ги опишат по най-правилния начин. 

След няколко месеца работа и голям брой клиенти кандидатствахме за финансиране от фонда Eleven и аз, Георги и Димитър, който се присъедини към екипа, основахме Enhancv.

Как функционира платформата Enhancv? На колко езика създавате CV-та?

Enhancv е платформа, която позволява на всеки сам да създаде своята автобиография, следвайки примери и типове, като му предоставя layout, в който човек може много по-добре да опише себе си. В едно типично CV на Enhancv можете да намерите секции като "Любими книги", "Таланти", "Как преминава денят ми" - неща, много по-важни за една компания от годините опит или средния успех в университета.

Освен това платформата автоматично следи за допуснати грешки при правенето на всяко едно CV, както и предоставя доста автоматизирани дизайн елементи.

За момента платформата е само на английски език, макар че човек може да промени всичко във CV-то си и съответно да го изготви на какъвто език поиска.

Каква е цената за създаване на автобиография?

Предлагаме безплатна версия на платформата, както и платена, в която потребителите имат възможност да използват доста по-голямо разнообразие от визуални елементи (икони, цветове, шрифтове), да включват в биографията си секции като "A day of my life" или "Favorite books", които разкриват важна информация за истинския човек зад CV-то.

В момента премиум версията струва по $15 на CV, но цената е едно от следващите неща, върху които ще работим и там се очакват доста промени.


Какво трябва да съдържа доброто CV за работа?

CV-то няма точна формула за успех, като е важно всеки детайл да е наистина добре измислен и описан. Тук в България рядко някой ни учи как да пишем добри CV-та, но например в Щатите една от първите лекции в университета е как да си направим CV. Истината е, че това е най-важната стъпка при кандидатстването за работа, като от средно 1000 CV-та за една позиция, само 3% от кандидатите биват поканени на интервю. Затова е толкова важно всеки да има наистина добро CV. За сравнение, потребителите ни от САЩ прекарват средно по 37 минути на платформата, докато тези от България, само около 9 за съжаление.

Все пак има 3 много важни неща, които човек трябва да следва когато изготвя CV-то си:

- Всяко CV трябва да е насочено към определена позиция или компания. За един работодател е много по-важна мотивацията на един човек да работи в неговата компания, отколкото опитът и уменията.

- Едно CV не е просто опит, образование и умения. Всеки един човек е много повече от тези неща. Това какви книги четете, къде пътувате и с какви хора прекарвате свободното си време ви формира много повече като човек, отколкото годините опит. Много хора мислят, че това не е информация за едно CV, но всъщност се оказва че 75% от "грешно" наетите хора, имат опита и уменията за позицията, но не могат да се впишат добре в компанията.

- Третото важно нещо е човек да помисли не какво е трябвало да прави, а какво наистина е направил. Разликата между "Бях отговорен да правя X в компания Y" и "Постигнах X, правейки Y и имах резултати Z" e огромна. Това е един много труден процес и повечето хора тук в България си мислят, че просто нямат тези резултати, но всъщност отделяйки време се оказва, че наистина ги имат. За тяхна радост Enhancv помага на всеки един потребител да мисли по този начин.

С какво се различават вашите CV-та от стандартните?

Първо, нашата платформа се фокусира върху това какъв човек си наистина и ти помага да извлечеш най-важното за себе си и после да го разпишеш точно и ясно с резултати.

Второ, платформата е изградена върху най-използваните Applicant Tracking Systems на пазара. Това е софтуер, който автоматично показва кои от тези 1000 кандидати са с най-добрите CV-та. За жалост това е един изключително труден процес, като този тип софтуер трябва автоматично да разбере кое е името, титлата, името на компанията и т.н. в CV-то. Съответно много хора дори със страхотни CV-та отпадат заради самия формат.

Трето, не на последно място, платформата предоставя стотици дизайн елементи, които позволяват на всеки един кандидат да "нарисува" най-добре своята картинка и съответно да изпъкне пред останалите черно-бели CV-та.

Къде според вас най-често грешат хората, когато кандидатстват за работа?

Най-честата грешка тук в България е, че хората мислят, че нямат постижения. Винаги ми е много забавно когато видя в някое CV на последната страница с малки букви "златен медал от маратон", "първи по успех в гимназията" и т.н. Често тези неща остават пренебрегнати с умисъл, че просто не са важни. Напротив, това всъщност са най-важните неща във вашата автобиография.

Другата най-голяма грешка е, че повечето хора смятат, че опитът е това, което пише в трудовата им книжка. Истината е, че можеш да натрупаш повече опит за 3 месеца в един стартъп, отколкото за 3 години в една компания. Както и примерно живеейки или учейки на друго място, четейки и т.н.

Смятате ли, че подобен бизнес има почва в България и към кои пазари се стремите?

Смятаме, че има почва в България, както и почти навсякъде другаде по света. За да има максимален шанс за успех, за един стартъп е изключително важен фокусът - нашият е в американския пазар, тъй като той е достатъчно зрял, за продукт като нашия. Например, там един кариерен център в университет разполага с огромен бюджет и най-често свижданията в него са запълнени за няколко седмици напред. Тук, за жалост, в кариерните центрове работят доста подготвени хора, но те рядко биват посещавани.

Освен това хората там са много по-платежоспособни и размерът на пазара е несравним с този на потенциалните потребители в България.

Какво предстои на Enhancv?

Сериозни стъпки в посока масово разпространение в Щатите - интеграция в университети и големи сайтове за работа. Там сме намерили доста проблеми и съответно нужди, които нашият продукт може да разреши.

Предстои ни и допълване на продукта ни с важни функционалности, които все още липсват, както и да затворим seed рунда ни на инвестиция.

Подкрепи Economic.bg