Ердоган: Макрон е бреме за Франция

В задочен коментар колегата му го призова за уважение

Ердоган: Макрон е бреме за Франция

Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че се надява Франция скоро да се отърве от държавния си глава Еманюел Макрон. Той определи колегата си като бреме за страната, която по думите му преживява опасни времена. 

Връзките между Анкара и Париж бяха особено напрегнати през последните месеци. Причините са политическите различия относно Сирия и публикуването на карикатури за пророка Мохамед във Франция.

„Макрон е бреме за Франция. Всъщност Макрон и Франция преживяват много опасен период“, каза Ердоган, цитиран от Reuters. Пред репортери той даде пример с избухналите протести в някои френски градове.

Надявам се Франция да се отърве от проблемите на Макрон възможно най-скоро.“

В задочен коментар малко по-късно Еманюел Макрон призова турския си колега за уважение. Пред новинарския канал Brut той изтъкна още, че Ердоган ограничава свободите на турския народ. 

Турция и Франция се спречкаха и около конфликта в Нагорни Карабах. В Париж обвиниха властите в Анкара, че подклаждат бойните действия между Армения и Азербайджан. Става дума за военното напрежение в Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но населен от етнически арменци.

Турция отрича това и на свой ред разкритикува Франция, която стана председател на свиканата в Минск група за посредничество по конфликта. Според Анкара Париж вече не е обективен в ситуацията заради явната си подкрепа за Армения.

Коментари: 0