Франция днес: Разхлабване на мерки и многохилядни протести

Франция днес: Разхлабване на мерки и многохилядни протести

Снимка: БТА

В деня, в който България пристъпва към частичното затваряне на икономиката си, Франция започна да излиза от блокадата. Разхлабването на мерките срещу коронавируса съвпадна с избухването на многохилядни протести в страната. 

В събота т.н. несъществени магазини във Франция посрещнаха първите си клиенти от месец насам. Франция започна да разхлабва строгите мерки срещу разпространението на коронавируса. Това обаче е само частично освобождаване на блокираната икономика – баровете и ресторантите остава затворени до началото на следващата година.

Повечето държави в Европа предприеха ограничителни мерки по-рано през есента с надеждата те да облекчат пандемичната ситуация и хората да посрещнат коледните празници по-спокойно.

Броят на ежедневните нови инфекции във Франция е намалял до 12 459 в петък. Седмица по-рано той възлизаше на 22 882. Общо заразените в страната достигнаха 2.19 млн., пише France24. Днешното разхлабване, което идва ден след Черния петък, е първият етап от вдигането на националната карантина в страната. По-рано тази седмица президентът Еманюел Макрон заяви, че наложената на 30 октомври блокада може да бъде премахната на 15 декември, ако дотогава ежедневните нови инфекции паднат под 5000.

Междувременно днес хиляди хора в Париж, Страсбург, Марсилия и Лион протестираха срещу полицейското насилие в страната. Общественото внимание бе привлечено от два ярки примера на агресия от страна на органите на реда – евакуацията на мигрантски лагер в понеделник и побоят над чернокож музикален продуцент. Повод за ескалация на недоволството даде и спорен закон за сигурността, който ограничава правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозапис.

Коментари: 0