СЗО приземи смелите очаквания за ефекта от COVID ваксините

Те са светлина в тунела, но не и автоматичен край на пандемията

СЗО приземи смелите очаквания за ефекта от COVID ваксините

Снимка: Pixabay

Напредъкът по отношение на COVID ваксините е положителен, но Световната здравна организация е загрижена, че това води до прибързаното схващане за край на пандемията. Това стана ясно от думите на генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, предава Reuters.

По думите му добрите новини около фармацевтичните продукти дават основание да започнем да виждаме светлина в края на тунела. „СЗО обаче е загрижена, че нараства усещането, че пандемията на COVID-19 е приключила “, коментира той.

Тедрос обясни, че пред здравната криза все още има дълъг път. А решенията на гражданите и правителства ще определят нейния курс в краткосрочен план, включително и кога в крайна сметка ще приключи.

Знаем, че беше трудна година и хората са уморени, но в болниците, които работят на или над предела си, в момента е най-трудно“, коментира още генералният директор на СЗО.

„Истината е, че в момента на много места се наблюдава високо предаване на вируса COVID-19, което оказва огромен натиск върху болниците, интензивните отделения и здравните работници.“

Великобритания одобри ваксината COVID-19 на Pfizer в сряда, с което изпревари останалия свят в надпреварата за започване на масово разпространение. Този ход породи надежди, че негативните тенденции скоро може да бъдат преобърнати. Досега вирусът отне живота на над 1.5 млн. души по света, потопи глобалната икономика и наруши нормалния ежедневен ритъм на милиарди хора.

Коментари: 0