ЕС премахва ограниченията за внос на китайски слънчеви панели

Според европейските производители това ще е „опустошително“ за тях

ЕС премахва ограниченията за внос на китайски слънчеви панели

Снимка: Pixabay

6446 ~ 2 мин. четене
Европейският съюз ще сложи край на ограниченията върху продажбата на слънчеви панели от Китай. Европейската комисия, която координира търговската политика на ЕС, заяви, че рестрикциите ще бъдат вдигнати в понеделник, 3 септември, което според европейските производители ще доведе до вълна от евтин внос и ще ги засегне негативно.

ЕС за първи път наложи антидъмпингови и антисубсидийни мерки за китайските слънчеви панели, вафли и клетки през 2013 г. и ги удължи с 18 месеца през март миналата година.

На китайските производители е разрешено да продават соларни продукти в Европа без мита, ако го правят на или над постепенно намаляващата минимална цена. Ако се продават по-евтино, те подлежат на мита до 64.9%.

Комисията заяви, че е в интерес на ЕС  мерките да отпаднат, като се има предвид целта на блока да увеличи предлагането на енергия от възобновяеми източници. Също така ефектът от мерките е намалял с течение на времето, което позволява цените на вноса да се приведат лесно в съответствие с цените на световните пазари.

SolarPower Europe, която представлява вносители и монтажници, описва този ход като „повратен момент“ за европейската слънчева индустрия и премахва най-голямата бариера за растежа на сектора.

Европейският съюз е изправен пред деликатната ситуация да балансира между интересите на производителите от ЕС и на вносителите и монтажниците, които настояват за намаляване на разходите за производство на слънчева енергия.

ЕС ProSun, представляваща  производители от ЕС, които през 2012 г. внесоха жалба срещу китайския внос, настоява не само да не се облекчават мерките, но и да се затегнат. Според обединението облекчаването на достъпа на китайските панели ще е „опустошително“ за европейските производители.
Подкрепи Economic.bg