ЕС санкционира шест компании заради Кримския мост

Мостът за 3.6 млрд. долара в пролива Керч, част от който бе открит от руския президент Владимир Путин през май, привлече силни упреци от ЕС

ЕС санкционира шест компании заради Кримския мост

Съветът на ЕС въведе санкции срещу шест руски компании, участвали в строителство на Кримския мост.

„Съветът счита, че в рамките на политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, строителството на Кримския мост е действие, продължаващо да подкопава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна”, се казва в изявление, публикувано в Официален вестник на ЕС.

В списъка със санкциите се оказват две компании на Аркадий Ротенберг, който и по-рано беше включен в санкциите на САЩ – „Мостотрест” и „Стройгазмонтаж”.

Според взетите мерки със замразени активи ще бъдат АО „Институт Гипростроймост — Санкт-Петербург”, АО „Судостроительный завод „Залив”, ООО „Стройгазмонтаж — Мост”, АО „ВАД”. За компаниите има забрана за физически и юридически лица, регистрирани в ЕС, да им предоставят средства.

Мостът за 3.6 млрд. долара в пролива Керч, част от който бе открит от руския президент Владимир Путин през май, привлече силни упреци от ЕС, според които това е допълнително нарушение на суверенитета на Украйна.

Общият брой на руските компании под европейски санкции достигна 44.

Коментари: 0