ЕС ще обсъди въвеждането на ваксинационен паспорт

Дискусията по темата идва след отправеното искане на Гърция да бъде създаден подобен сертификат за ЕС

ЕС ще обсъди въвеждането на ваксинационен паспорт

Снимка: Pixabay

3461 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) все още не е готова да се произнесе по сертификатите за ваксинация на граждани на ЕС. Този въпрос ще бъде обсъден на 21 януари по време на видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на Съюза, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. Неговият коментар е по повод днешното искане на Гърция да бъде въведен ваксинационен сертификат на територията на ЕС, "за да се улесни свободата на придвижване на ваксинираните срещу COVID-19".

"Всичко това ще бъде предмет на разговори на ниво държави членки. Предстоящата дискусия ще се проведе следващата седмица по време на видеоконференция на държавни и правителствени ръководители", каза говорителят по време на брифинг в Брюксел днес,. „Ние, разбира се, ще подготвим тази дискусия, но на този етап не можем да обсъдим този конкретен въпрос или да ви дадем насоки по него.“

В края на миналата седмица пресслужбата на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че свиква видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС на 21 януари относно борбата срещу коронавирусната инфекция.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg