ЕЦБ спира програмата си за евтини кредити

Засега банката остави лихвените си проценти без промяна, но в бъдеще планира да ги повишава

ЕЦБ спира програмата си за евтини кредити

Снимка: БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви края на трилионната си програма за количествени улеснения, по силата на която изкупуваше корпоративни облигации от финансовия сектор на Еврозоната. ЕЦБ обаче обеща да остане ангажирана с икономическото развитие на валутния съюз и за известен период от време ще продължи да реинвестира в падежиращите дългове на банките. Процесът се очаква да продължи до момента, в който бъде взето решение да се повишат лихвените проценти в Еврозоната.

На днешното си заседание ЕЦБ реши да не повишава все още лихвите, но се очаква процесът да започне след лятото на 2019 г. Но с днешното си решение да спре да купува нови дългове от банките, на практика ЕЦБ даде началото на края на периода с ниски лихви. Този процес ще се ускори, когато основните лихви започнат да се повишават.

От протокола от предишната среща на Управителния съвет на ЕЦБ стана ясно, че по време на срещата си банкерите признават, че налице са някои разочароващи данни, но приемат, че все още се вижда икономически растеж и ускорение на инфлацията.

Днес председателят на ЕЦБ Марио Драги даде пресконференция, на която обясни какви икономически тенденции вижда банката занапред. „Разширяването на глобалната активност все още се очаква да продължи, подкрепяйки износа от Еврозоната, макар и с по-малко темпо”, каза той.

По думите му несигурността поради геополитическите спорове по света, поради заплахата от протекционизъм, поради слабостите на развиващите се пазари и поради волатилността на финансовите пазари, остава ясно изразена. Според Драги все още е нужно значително стимулиране на валутната политика за справяне с ръста на цените вътре в страните и на цялостната инфлация в средносрочен план.
Коментари: 0