Еврокомисията създава здравен стандарт за хотели и ресторанти

Целта е потребителите да знаят кой обект изпълнява високи изисквания за здраве и безопасност

Еврокомисията създава здравен стандарт за хотели и ресторанти

Снимка: Pixabay

10009 ~ 1 мин. четене

Допълнителен европейски стандарт за здраве и безопасност, подготвя Европейската комисия заедно с Европейския комитет по стандартизация. Той няма да е задължителен, ще се предоставя безплатно на туристически обекти и услуги, а притежателите му ще бъдат обозначени визуално с лого или друг знак, така че потребителите да са спокойни. Това са съобщили от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета (ХОТРЕК) за Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е единственият пълноправен член за България.

До 10 февруари членовете на БХРА могат да пращат свои предложения относно дали подобен допълнителен стандарт е нужен, като позициите им ще бъдат представени на европейско ниво от ХОТРЕК.

Припомняме, че през юни 2020 г. ISO стартира инициатива за разработване на нов стандарт – „Насоки за превенция от COVID-19 в туристическата индустрия“ (ISO PAS 5643). Въпреки че първоначално беше предвидена бърза процедура за изработването му, към момента има изоставане от предвидения работен график. Освен това ISO не се стреми да разработи пълен международен стандарт (което обикновено прави), а по-скоро да предложи насоки (или така наречената обществено достъпна спецификация).

Според ХОТРЕК новият здравен стандарт може да стъпи върху вече свършена работа по ISO PAS 5643. Европейската асоциация е категорична, че подкрепя всички международни усилия, които биха довели до възстановяване на доверието на потребителите в туризма и отговаря на техните опасения относно здравето и безопасността в туристическите заведения.

 

Подкрепи Economic.bg