Евролидерите постигнаха споразумение след 4-дневен маратон

В Брюксел са договорени компромиси, които позволяват да бъде създаден Фонда за подкрепа след коронакризата

Евролидерите постигнаха споразумение след 4-дневен маратон

Снимка: БТА

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за мащабния стимулиращ план за подкрепа на икономиките, пострадали от коронакризата. Това се е случило малко преди изгрев слънце днес – след четири дни преговори в Брюксел, пише Reuters.

Председателят на срещата Шарл Мишел написа в Twitter: „Сделка“, малко след като 27-те лидери постигнаха споразумение на пленарната сесия в 6.15 ч. българско време.

Друг официален представител на срещата на върха каза: „Заключенията приети!“, пише Reuters.

Малко по-късно българският премиер Бойко Борисов направи изявление в профила си във Facebook, като обяви, че България ще получи 29 млрд. евро от 7-годишния бюджет на ЕС и от Спасителния фонд. Той се похвали че е бил в основата на сделката, като е успял да сближи позициите на своите европейски колеги.

Сделката, сключена след като Мишел представил компромисно предложение снощи, е от решаващо значение за премахване на съмненията относно бъдещето на Блока. Новият вариант на спасителния фонд е в същия размер - 750 млрд. евро, но с по-малко грантове - в размер на 390 млрд. евро вместо 500 млрд. евро - и 360 млрд. евро под формата на дългосрочни заеми с ниски лихви.

„Това беше дълга и предизвикателна среща на върха, но наградата си струва да се договори“, заяви ирландският премиер Мишел Мартин, след като срещата на върха в Брюксел наближи рекордната продължителност от почти 5 дни, постигната по време на среща през 2000 г. във френския град Ница.

Дипломати заявиха, че лидерите изглежда са оставили настрана злобата, която пречеше на компромиса предишните дни на преговори.

Емоциите се повишиха на вечерята в неделя, когато групата от "пестеливи" северни държави, водени от Холандия, поискаха безвъзмездните средства от Спасителния фонд да са по-малко от предварително заложените.

Френският президент Еманюел Макрон загуби търпение в ранните часове в понеделник, като удари с юмрук по масата заради „стерилни блокажи“ от „зрители“, заявиха двама дипломати.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки също се изправи срещу „безобразията”, обобщи ги като „група жилави, егоистични държави”, които гледаха на нещата през призмата на собствените си интереси.

Полша ще бъде основен бенефициент на пакета за възстановяване, получавайки десетки милиарди евро безвъзмездни средства и евтини заеми, заедно със средиземноморските страни с висок дълг, които поеха основната тежест на пандемията в Европа.

Но риторичната схватка избледня в понеделник и лидерите се договориха за пакета за стимулиране и за общия бюджет на ЕС за 2021-2027 г., който ще е 1.1 трлн. евро.

Холандия настоява да може да налага вето върху помощта за страни, които не извършват икономически реформи, но дипломатите заявиха, че сега са готови да подкрепят механизъм за „спиране на часовника“, чрез който държавите членки могат да поставят спирачка на траншовете за три месеца.

Изплащанията също ще бъдат свързани с правителствата, които спазват върховенството на закона. Унгария, подкрепена от евроскептичния си съюзник Полша, заплаши да наложи вето върху пакета, ако средствата се поставят под условие за поддържане на демокрацията, но дипломатите заявиха, че е намерен начин за това.

Коментари: 0