Европа ни изолира от „Турски поток“

Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се събират в Будапеща на 7 април

Европа ни изолира от „Турски поток“
160 ~ 2 мин. четене
Няколко европейски държави тотално изолираха България от проекта за газопровода „Турски поток", въпреки че има идеи част от него все пак да стига и до нашия морски бряг. Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция се събират в Будапеща на 7 април, пише в."Преса".

Там те ще дискутират участието на страните им в проекта за тръбата, която ще доставя руски газ на балканските страни и Южна Европа. Съобщението за стратегическата среща направи сръбският външен министър Ивица Дачич.

„Пет държави ще обменят мнения дали са готови да осъществят проекта за газопровода „Турски поток", коментира Дачич, цитиран от руски медии. Според него основните теми на срещата ще са осигуряването на енергийните доставки и енергийната сигурност.

Според източници на „Преса" българското Министерство на енергетиката е научило за форума едва в петък. Не се предвижда човек от министерството да участва дори като наблюдател на преговорите, тъй като никой не е бил поканен.

„Нямам информация да сме получавали покана за подобно събитие", съобщи вчера и говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева.

България беше изолирана от проектите на руската „Газпром" за нов газопровод през декември миналата година. Тогава президентът Владимир Путин обяви, че се отказва от изграждането на „Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море до България и оттам през Сърбия, Унгария и Словения до Италия и Австрия. Вместо това беше лансирана идеята за „Турски поток" , който ще стига през Черно море до Турция и оттам от газов хъб на турско-гръцката граница ще задоволява потребителите в Южна Европа.

Очаква се капацитетът на „Турски поток" да бъде 63 млрд. куб. метра природен газ. Такива бяха плановете и за „Южен поток". Тези количества ще бъдат пренасяни чрез 4 отделни тръби по дъното на Черно море, територията на Турция и до газов хъб около границата с Гърция. Имаше идеи и една от тръбите да стига до българския бряг. Първата построена тръба на „Турски поток" ще бъде с капацитет 15,7 млрд. куб. м и ще бъде изцяло за нуждите на турския пазар. От „Газпром" съобщават, че Турция е вторият по големина газов пазар след Германия.


Подкрепи Economic.bg