Еврокомисията представи план за саниране на всички сгради в ЕС

Ще бъдат въведени и стандарти за енергийна ефективност

Еврокомисията представи план за саниране на всички сгради в ЕС

Снимка: Красимир Свраков

3824 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия представи днес план за саниране на целия сграден фонд в Европейския съюз. Целта е да се намалят вредните емисии, за да се постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Според Брюксел една трета от вредните емисии идват именно от сградите, много от които се отопляват на твърдо гориво.

Планът на Комисията е до 2030 г. да бъдат санирани 35 млн. сгради в Общността. „Не е лесно. Това не е просто да хвърлим така едни пари. Трябва да определим правила и да наложим регулации“, заяви вицепрезидентът по Европейския зелен пакт Франс Тимерманс, цитиран от Reuters.

Само за обновяване на социалните жилища ще са необходими 57 млрд. евро годишно. Средствата за саниране ще дойдат от новия фонд за икономическо възстановяване на ЕС от коронавируса. Допълнителни средства могат да дойдат от приходите от пазара с въглеродни емисии. Комисията също така ще пренапише правилата за държавната помощ, като позволи на правителствата да увеличат националното финансиране.

От основно значение за плана на ЕС ще бъдат обвързващите минимални стандарти за енергийна ефективност, които ще се прилагат в сградите. Те ще бъдат представени от Комисията през следващата година, като в тях ясно ще е записано нивото на икономия на енергията, която всяка сграда трябва да постигне.

 „Това изпраща много силен регулаторен сигнал към пазара. Докато не се обновите до минимално приемливото ниво, което обществото изисква, не можете да генерирате икономическа възвращаемост“, каза Питър Суатман, главен изпълнителен директор на консултантската компания Climate Strategy & Partners.

Подкрепи Economic.bg