Осъществими ли са американските ядрени мечти на Борисов?

Премиерът се обърна към американците за VII блок на "Козлодуй" няколко месеца преди края на мандата си

Осъществими ли са американските ядрени мечти на Борисов?

Снимка: Facebook/АЕЦ Козлодуй

2888 ~ 8 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева

Ние сме бъдещето“ – това е слоганът на проектната компания АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, създадена с решение на Министерски съвет 2012 г. с цел да изпълни проекта за нова ядрена мощност в сега действащата атомна централа.

Нови ядрени мощности

Много бързо обаче - само две години по-късно, тази мечта беше изоставена. До онзи ден. Когато изненадващо от поляна край АЕЦ "Козлодуй" премиерът съобщи на синдикалните лидери, че там където стоят, ще бъде седмият реактор на централата. И не само това, но и че той ще бъде по американска технология. Само ден по-късно, на 14 октомври, вече имаше правителствено решение, с което се упълномощава Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне проучвания на възможностите.

Много експерти веднага заподозряха опит на премиера да се "подмаже" на американците, за да не наложат санкции на т.нар. "Балкански поток", който всъщност е разширение "Турски поток" през България. Самите американци обявиха, че за тях това си е руски проект, който засилва зависимостта на страната от руския газ.

Таймингът на решението на Министерския съвет изглежда изненадващ и от гледна точка на твърде късия живот на това правителство - в най-добрия случай до март 2021 г., ако няма предсрочни избори. А това прави проект от подобен мащаб почти неизпълним и с голяма вероятност отново ще остане за в бъдеще, ако следващите управляващи изберат тази визия за управление на енергетиката. Всъщност така се случи преди години, когато кабинетът "Орешарски" подписа споразумение, а след това "Борисов 2" не го потвърди, а премиерът обвини предишните, че са сключвали такива договори в края на своето управление.

Историята на VII блок

Историята на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" скоро ще стане почти толкова заплетена, колкото и тази на АЕЦ "Белене".

Първият кабинет на на Бойко Борисов започва да обсъжда VII блок на АЕЦ "Козлодуй" през 2011 г. - една година, след като премиерът Бойко Борисов нарича проектът "Белене" "гьол" и е зачеркнат. 

През 2012 г. американската "Уестингхаус” е избрана да извърши предпроектното проучване за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй. Според договора, подписан от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, тя трябва да представи социалноикономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

"Очакваме нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй” да бъде въведена в експлоатация до 10 години", казва в интервю за Publics през същата година Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания "АЕЦ Козлодуй - нови мощности" ЕАД.

Малко преди да подаде оставка през 2013 г. премиерът Бойко Борисов обещава, че „седми реактор на „Козлодуй” ще бъде изграден, започнали сме процедура”.

Атомната офанзива продължава и през ноември същата година, когато вече на власт са БСП и ДПС. „Стойнев се върна от САЩ със 7-ми реактор за „Козлодуй“, са заглавията в медиите, когато тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се прибира от САЩ.

След консултации с всички български политически партии през 2014 г. американската енергийна компания "Уестингхаус" подписва акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта за никоя от страните. В акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", да бъде в пропорция 70% за "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и 30% за "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС.

През 2015 г., когато идва вторият кабинет на Бойко Борисов, нещата се обръщат. "Няма да подкрепим споразумението, подписано от правителството на Пламен Орешарски, за стратегическо партньорство с Westinghouse за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, съобщава от парламентарната трибуна министър-председателят.

Няколко месеца по-късно искаме от „Уестингхаус" да бъде партньор в проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с 49%. "Това условие поставя България", обявява министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира, че условието е компанията да стане стратегически инвеститор.

Американците обаче не се съгласяват и кабинетът "Борисов 2" се отказва от преподписването му. "Вчера изтече срокът, който предишното правителство беше сключило с "Уестингхаус". Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец "Уестингхаус", не като инвеститор... Думата инвеститор я няма, да бъдем купувач на този реактор."

"Нашето мнение като правителство, този проект, по така предложената схема и съответно подписани споразумения от Министерския съвет от страна на предишното правителство, ние не можем да поемем този ангажимент да потвърдим този договор", казва премиерът. 

Все пак Борисов и Томислав Дончев, по време на посещението си в Китай през 2015 г., опитват да убедят тамошни инвеститори да участват в проекта. Всъщност това е по препоръка на "Уестингхаус". Борисов. Месец по-късно китайска делегация посещава площадката в Козлодуй.

През 2016 г. търсенето на китайски инвеститор продължава, но проектът е замразен заради многократно обжалване на вече издадената процедура за ОВОС.

Но всъщност историята започва доста преди управлението на Бойко Борисов. Неофициално началото на идеята е много преди това - още от 2001 г., когато тогавашният директор на централата Йордан Йорданов заговаря за 7-ми и 8-ми блок, но със съвсем различна визия.

В доклад на АЕЦ "Козлодуй" - "Основни предизвикателства и цели" до 2020 г., публикуван през 2010 г., също е заложена "възможност за изграждане на заместваща мощност".

Ядрен холивудски сценарий

Очевидно, близо 10 години по-късно, нова мощност в Първа атомна е все още предизвикателство, с което премиерът Борисов изненадващо реши да се захване отново, случайно или не, след като точно преди две седмици ръководителят на енергийната дипломация на САЩ Франсис Фанън посети страната ни и се срещна с министър Петкова. На среща с журналисти след това той разкритикува изграждането на АЕЦ "Белене", заявявайки:

Защо България би искала да е изпитателен полигон за остаряла руска ядрена технология?"

Някои експерти в сектора посрещнаха радушно новината, други се усъмниха в това какви всъщност са плановете на Борисов и кого ще обслужват.

"Тази нива ще бъде 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" - апломбът, с който Борисов обяви решението, не означава, че със сигурност плановете ще се реализират. 

Според решението на Министерски съвет Бългapcĸият eнepгиeн xoлдинг тpябвa дa влeзe в пpeгoвopи c ĸoмпaнии oт Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти, paзвивaщи нoви ядpeни тexнoлoгии зa гpaждaнcĸи цeли, вĸлючитeлнo мaлĸи мoдyлни peaĸтopи, c цeл пpoyчвaнe нa възмoжнocтитe зa изгpaждaнe нa нoвa ядpeнa мoщнocт нa плoщaдĸa № 2 в AEЦ „Koзлoдyй". 

„След еуфорията, предизвикана от г-н Борисов вчера, г-жа Теменужка Петкова обясни, че всъщност не започваме никакво строителство. Намерението им е да проверят какви нови технологии в областта на ядрената енергетика са в наличност, специално в САЩ, и които могат да се приложат в България“, обясни Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Българския атомен форум“ (БУЛАТОМ).

Според него причината да заговорим отново за нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ са плановете на Европейската комисия за развитието на сектора до 2050 г., които предвиждат беземисионна енергетика. Все още обаче се водят разговори дали ядрената енергия ще бъде приета като "зелена" енергия. „Ядрената енергетиката е като гъбата – нито плод, нито зеленчук, тя е необходима“.

Според бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов обаче с гръмките си новини Борисов отговаря на американско искане. На въпрос дали той търгува санкции и потоци срещу реактори, експертът заяви: "Може би търгува, което е нормално за политиката".

Ако искаме да продължим да съществуваме, трябва по някакъв начин да вържем баланса на производството на енергия", каза Георгиев, обяснявайки, че имаме 4000 MW в комплекса „Марица Изток“ и още 2000 MW в АЕЦ „Козлодуй“ и когато се наложи да спрем термичните централи, трябва да ги заменим с нещо.

Задължително руски или американски

Американската реакторна технология AP-1000 е създадена и въведена в експлоатация единствено в Китай, в процес на изграждане е и в САЩ. AP-1000 е с дизайн на реактори от поколение III+, като при плановете за нов блок в АЕЦ "Козлодуй" преди 7 години също се говори за изграждането на тази технология.

Георгиев обаче смята, че се набляга на американска технология, тъй като в одобрения доклад за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за "Козлодуй" са вписани определени технологии. „Не може да направите оценка на безопасността за околната среда, без да знаете какво ще строите там. В доклада са включени три възможни ядрени технологии и всички са с т.нар. „вода под налягане“. Две от тях са за ВВЕР и една за AP-1000. На базата на този доклад „Козлодуй“ има издаден лиценз за площадка". Според Георгиев, ако искаме да използваме този доклад, можем да строим с тези три технологии – две руски и една американска. Можем да построим и други технологии, но за тях ще е необходим нов ОВОС.

Плановете на Борисов обаче съвсем не се простират до изграждането на нов енергоблок в Първа атомна, а става въпрос за изцяло нова ядрена електроцентрала на площадката в "Козлодуй", но с американска технология. Според Йордан Йорданов се набляга на бройката реактори, но всъщност няма как тази американска технология да е съвместима с наличната руска на площадката.

Необходимо е изцяло ново спомагателно оборудване", смята Йорданов. Tова е като да вземеш части от американски автомобил "Буик" и да ги сложиш на руски автомобил "Чайка" - не са съвместими и няма как да стане", каза експертът. 

Все още не е ясна финансовата схема, по която ще се реализира проектът. За пари единствено говори вчера председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов. Пред bTV той каза, че „предимството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ пред проекта „Белене“ е, че можем да го реализираме с наши средства – главен акционер да бъде самата централа. АЕЦ „Белене“ е хубав, но скъп за нас проект и в момента не можем да го реализираме“.

Отказът от проекта на кабинета „Борисов 2“ преди 5 години обаче е именно поради причината, че държавата няма пари, няма и външни инвеститори.

Йордан Йорданов казва, че строителството на "Белене" на този етап минава 10 млрд. евро за 2 реактора по 1000 MW, но американските са по-скъпи, защото са по-модерна и съответно са скъпа технология.

Защо само един реактор?

Експертите са на мнение, че няма как да се изгради само един нов енергоблок в "Козлодуй", тъй като като ако спре единият, от другия трябва да се вземе пара. "Говорим за 7-ми блок, но няма централа в света, която е построена с хилядници, която е само с един блок. Няма такава. Винаги се правят два блока, за да излезе финансовата сметка по-добра, защото общите съоръжения, които поддържат блоковете, са едни и същи и ако се направи само за един блок, става много скъпо“, обясни Георгиев. Тезата му подкрепи и Йорданов, който обясни, че това с т.нар. "близнаци" и решението да се прави един реактор е "неествествено".

Георгиев казва, че малките модулни реактори, за които Борисов също заговори, също могат да представляват базова мощност. Той смята, че те са „хубава идея“, но когато се стигне до реалното ѝ приложение, изникват много проблеми. Йорданов се надява на развитието на тази идея и на включването на България в подобни проекти. 

Развитието на ядрената енергетика беше застъпено в енергийната ни стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с едно изречение, което подсказа, че държава не знае какво точно смята да прави. "Нямаме отговор държавата какво иска да направи. Не е заложила строеж на нови мощности в проекостратегията", каза Йорданов. "Искам в „Козлодуй“ да се направят 7-ми и 8-ми реактор като заместващи мощности и малки модулни реактори", казва експертът, който от 20 години се занимава с тази идея. Той смята, че най-логичното решение е реакторите за "Белене" да се използват за нови енергоблокове в "Козлодуй". 

Какво точно е изтъргувал Борисов с американците и на каква цена, скоро няма да стане ясно, но със сигурност премиерът се опитва да се хареса и на Изток, и на Запад. Бъдещето на проекта не е тук и е също е толкова несигурно, колкото и това на другия ядрен мегапроект, който премиерът възроди.

Подкрепи Economic.bg