Европейските банки отказват да напуснат данъчните убежища

Средно на година те съхраняват около €20 млрд. там

Проучване на EU Tax Observatory:

Европейските банки отказват да напуснат данъчните убежища

Снимка: Unsplash

4700 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейските банки не са намалили използването на данъчните убежища въпреки разразилите се скандали, които разкриха съмнителните практики на мултинационални компании, целящи да избегнат по-соленото облагане. Това показва проучване на EU Tax Observatory, част от Paris School of Economics, публикувано в понеделник.

Водещите европейски банки всяка година отчитат 20 млрд. евро или 14% от общите си печалби в 17 територии с особено благоприятни данъчни режими, става ясно от доклада, цитиран от Euractiv. Този процент остава стабилен от 2014 г. насам, когато вълна от разкрития, като например Lux Leaks и Panama Papers, изкараха наяве практиките, използвани от компаниите и богатите лица за избягване на данъци.

Въпреки нарастващото значение на тези въпроси в публичния дебат и в политическия свят, европейските банки не са намалили значително използването на данъчни убежища“, се казва в доклада.

Обсерваторията, която се ръководи от професора и данъчен експерт от Berkeley University Габриел Зукман, събира данни, публикувани от 36 финансови институции за периода 2014-2020 г. Фокусът пада специално върху големите банки HSBC, Deutsche Bank и Societé Générale.

„Наблюдаваме разнообразие от ситуации: за HSBC по-голямата част от пристанищните печалби идват само от едно данъчно убежище – Хонконг, докато в други случаи фигурират множество“, се казва в доклада.

HSBC беше обявен за лидер в тези практики, като повече от 62% от печалбите ѝ преди данъци са регистрирани в данъчни убежища между 2018 и 2020 г. За сравнение при втората в класацията – италианската Monte dei Paschi (най-старата банка в света), този дял е 49.8%. Standard Chartered закръгля челната тройка. 

Разбира се, както HSBC, така и Standard Chartered са - макар и със седалище в Лондон - водещи банки в Хонконг. По-голямата част от печалбата на HSBC идва от Азия, като Китай и Хонконг са основните двигатели. Германската Deutsche Bank и NordLB са на четвърто и пето място.

Докладът определя 17 държави и територии като предпочитани дестинации. Сред тях са Бахамите, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Джърси и Гърнси, Гибралтар, Хонконг, Макао, Панама и държавите членки на ЕС Малта и Люксембург.

„Печалбите, регистрирани от банките в данъчните убежища, са необичайно високи: 238 хил. евро на служител, за разлика от около 65 хил. евро в страни извън убежищата. Това предполага, че печалбите, записани в данъчните убежища, се изместват предимно от други страни, където се извършва производството на услуги“, се казва в доклада.

Проучването идва, докато държавниците преговарят за международна рамка за данъчно облагане на мултинационални компании, която е подкрепена от Г-20 и ОИСР. Планът цели да въведе минимална данъчна основа от 15% върху печалбите на най-големите международни фирми, въпреки че финансовият сектор може да бъде изключен в крайния компромис.

Подкрепи Economic.bg