Най-старата банка в света спешно си търси нов купувач

Сделката с UniCredit изглежда все по-малко вероятна при новия главен изпълнителен директор

Най-старата банка в света спешно си търси нов купувач

Снимка: Wikipedia

1572 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Италия спешно търси алтернативни възможности за продажба на дела си в най-старата банка в света – Banca Monte dei Paschi di Siena, тъй като сделката с UniCredit изглежда все по-малко вероятна при новия ѝ главен изпълнителен директор. Андреа Орсел, който пое ръководния пост на гиганта през април, постави условия за покупката, която обаче Министерството на финансите намира за твърде скъпа, коментира запознати, цитирани от Bloomberg.

Правителството спаси Monte dei Paschi през 2017 г., а през тази трябва да се откаже от участието си в банката, както повеляват правилата на Европейския съюз. В момента държавата преценява възможностите си, включително разбиване на дела си и продажба „на парчета“. Има опция да се поиска и удължаване на крайния срок.

Времето на Италия е на изчерпване, след като преговорите по потенциална сделка бяха замразени в началото на годината на фона на смяната на правителството и лидерската трансформация в UniCredit. Междувременно Monte dei Paschi е изправена пред недостиг на капитал от 2.5 млрд. евро и предупреди, че може да се наложи да отложи плановете за набиране на средства. Европейската централна банка е изпратила писмо до ръководителите с молба за подробности относно плановете им за това ще запълнят празнината.

Акциите на Monte dei Paschi изтриха по-ранните печалби, като спаднаха с 0.3% при търговията в Милано в сряда. Все пак от началото на годината ценните ѝ книжа растат с около 8%.

В разговорите с Министерството на финансите Орсел подчертава, че поемането на Monte dei Paschi не е приоритет за него, тъй като се стреми да отдалечи UniCredit от преструктурирането и да осигури устойчива възвръщаемост. Резултатите от стрес тестовете, които трябва да се появят през юли, вероятно ще потвърдят позицията на Monte dei Paschi като един от най-слабите кредитори в региона.

Предшественикът на Орсел – Жан Пиер Мустие, вече бе поискал сделката да не засяга капиталовата сила на UniCredit и тя да бъде защитена от всякакви правни рискове, свързани с най-старата банка в света. Сега Орсел добави още условия, включително Monte dei Paschi да прекрати всички споразумения за банково застраховане и потребителски кредити, сключени с други банки, без това да води до разходи за UniCredit, съобщи Il Messaggero по-рано в сряда.

Прилагането на подобен пакет би било твърде скъпо и би отнело много време, с което правителството всъщност не разполага. Крайна мярка би била да се търси удължаване на срока, даден от ЕС за продажба на банката през 2021 г. Въпреки че правителството на премиера Марио Драги не е „за“ подобен ход, може да се окаже, че няма друга възможност, признават запознатите.

Неуспяла да отвърне на конкуренцията в търсенето на заеми и сделки с деривати, Monte dei Paschi бе спасена от държавата чрез национализация за 5.4 млрд. евро през 2017 г. Оттогава тя се бори да осигури постоянни печалби.

Подкрепи Economic.bg