Скокът на случаите с Covid-19 тласна надолу европейските пазари

Американските борси бяха затворени в петък

Скокът на случаите с Covid-19 тласна надолу европейските пазари

Снимка: Unsplash

336 ~ 3 мин. четене

Американските борси бяха затворени в петък поради честването на „Деня на независимостта“ в САЩ. В Европа акциите се затвориха по-ниско, тъй като притесненията от скок в инфекциите с коронавирус в САЩ заглушиха оптимизма, произтичащ от икономическите данни в страната. FTSE успя да се понижи с 83 пункта, или 1.33%, до 6 157. Немският индекс DAX от своя страна се понижи с 0.64% до 12 528.

Негативното движение дойде ден, след като САЩ обявиха рекордните 4.8 милиона нови заети лица в неселскостопанският сектор през юни, което изпрати индексите в четвъртък на зелена територия. Фокусът на инвеститорите продължава да се намира върху възможността от втора вълна на пандемията, след като в края на изминалата седмица за един ден САЩ съобщиха за над 55 000 нови случая, което е глобален дневен рекорд. Експертът по инфекциозни заболявания, д-р Антъни Фаучи, предупреди, че вирусът може да е мутирал и да се е превърнал в по-заразен от преди.

Цените на лекия суров петрол се понижиха в петък, тъй като възобновяването на коронавируса в световен мащаб засенчи перспективите за бързото възобновяване в търсенето на гориво. Фючърсните контракти на WTI и Brent успяха да се понижат с около 1%. Негативното движение идва ден след като успяха да се повишат с над 2% през четвъртък около икономическите новини представени от Бюрото по труда в САЩ, като за седмицата и двата сорта са на зелена територия. Цената на златото остана почти непроменена, тъй като нарастващите случаи на коронавирус в световен мащаб и напрежението между САЩ и Китай засенчиха силните данни за трудовия сектор в САЩ.

Акценти днес                                                  

Икономически данни - Еврозона

Седмицата ще започне с данни за продажбите на дребно в Еврозоната. Продажбите на дребно измерват промяната в общата стойност на коригираните спрямо инфлацията продажби на дребно. Те са един от най-важните показатели на потребителските разходи, които представляват по-голямата част от общата икономическа активност. По-високи данни от очакваните се приемат като положителни за еврото.

Инструмент на фокус - Tesla

В четвъртък компанията заяви, че е доставила около 90 хиляди автомобила на своите клиенти през второто тримесечие на 2020, което беше повече от очакванията на анализаторите за 72 хиляди. Доставките успяха дори да надхвърлят представянето на компанията през Q1 от 88 496 единици. Тесла стартира производството в нова фабрика в Китай в края на 2019 г. Акциите започнаха сесията със скок от над 9%.

USD/CAD

Валутната двойка се понижи, след като достигна линията на съпротива образувана от върхове, поставени през май. Цената в момента се намира около ниво на подкрепа, като сигнал за покупка ще получим ако линиите на бавния Стохастик се пресекат с цел 1.37.

Oil UK

Търсенето на петрол продължава да движи цената във възходяща посока, въпреки опасенията за втора вълна от пандемията на корона вирус. Очакваме цената да тества максимума при 43.47 долара за барел, където е възможно да видим формирането на троен връх.

US Tech 100

Технологичният индекс на САЩ успя да покори нови върхове през изминалата седмица. Стойността му успя да достигне възходящата тренд линия, от което видяхме понижение на цената и пресичане на линиите на бавния Стохастик, което е сигнал за обрат в тренда. Очакваме цената да се понижи до 100 периодната експоненциална средна.

Подкрепи Economic.bg