Европейският инвестиционен фонд с рекорден брой операции в България

Резултатът е бил близо 500 млн. евро реално финансиране за малкия бизнес

Европейският инвестиционен фонд с рекорден брой операции в България

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков

Автор: Цветан Петров

Портфейлът от операции на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) в България е достигнал рекорден размер през 2017 г. Това каза негов представител, присъстващ на годишната конференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предаде репортер на Economic.bg.

„Увеличихме портфейла си от финансови инструменти в страната с четири нови гаранционни споразумения с партньорски банки в България, както и с избора на фонд мениджър за поредния фонд за рисков капитал, който ще подкрепя иновации и стартъпи в българската икономика”, каза представителят на ЕИФ и добави: „Така общият ни портфейл от операции в България става рекорден – над 20 активни на пазара гаранционни споразумения и шест фонда за рисков капитал”.

„Резултатите от всички тези операции през изминалата година са близо 500 млн. евро реално финансиране за малкия бизнес в България през 2017 г.”, подчерта той.

Вазил Худак, вицепрезидентът ЕИБ отбеляза успешната работа на банката в страната ни и изтъкна, че през 2018 г. сътрудничеството ще остане много активно. „Имаме списък с области, които трябва да са основните в нашия фокус. Мога да кажа някои конкретни проекта, които обмисляме – единият е с „Топлофикация София”, а другият е за финансиране на третия метродиаметър от софийското метро”, каза Худак. За проекта с „Топлофикация” той поясни, че става въпрос за изграждане на нов инсинератор, който да изгаря столичния боклук и да осигурява топлинна енергия за дружеството.

Худак отбеляза, че през 2017 г. ЕИБ е предоставила в България над 300 млн. евро заеми, гаранции и капиталови инвестиции.

„Четвърт век ЕИБ подпомага България за намаляване на регионалните различия и повишаване на конкурентоспособността чрез финансиране на важна за страната инфраструктура и малки и средни предприятия. Миналата година за първи път насочихме нашето внимание непосредствено към частни компании, а резервът от проекти за тази година е също толкова обещаващ“, каза той.

Илияна Цанова от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) напомни за сключените заемни сделки с български компании като „Биовет” и „Олива”, които сделки са насочени към повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес и засилване на присъствието му на европейския икономически пазар.

Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята” обаче постави под въпрос доколко проектът за инсинератора е в съответствие с европейските норми и изисквания.

„Преди близо 10 години неправителствената организация Bankwatch с екип, в който участвах и аз, направи оценка на цялостното портфолио на ЕИБ в областта на управление на отпадъците – 2/3 от това портфолио отиваше за изгаряне на отпадъци. Тогава казахте, че чакате европейското законодателство, за да прецените в каква посока ще тръгне банката. Тогава беше въведена нова рамкова директива, въведоха се цели за рециклиране, които тази година бяха увеличени заедно с пакета за кръгова икономика. На мен ми е много интересно какво точно ще катализира банката с този проект в България, тъй като той е против приоритетите на ЕС”, заяви Хлебаров.

Дитмар Дъмлич от ЕИБ отговори, че банката не финансира проекти без добавена стойност, а този за инсинератора определено е такъв – той ще реши проблема с боклука на София и едновременно ще осигури енергия за отопление. „В момента боклукът на София се извозва с камиони из страната, а така вече ще бъде използван като ресурс”, заяви той.

Коментари: 0