Европейският парламент разреши блокиране на сайтове без съдебно решение

Законодателният текст бе подкрепен с 591 гласа

Европейският парламент разреши блокиране на сайтове без съдебно решение

Снимка: Pixabay

Нови правила, приети от Европейския парламент, ще защитават потребителите от измами. Те дават правомощия на специализираните органи в страните-членки на Европейския съюз да блокират сайтове, без да разполагат с решение на съда за това. 

Предоставяйки по-големи правомощия за защита, ЕП иска да защити правата на потребителите от нелоялните търговци, тъй като в момента всяка една страна има различна система за защита на потребителите. 

Агенциите за защита на потребителите в държавите от ЕС вече могат да налагат санкции на нарушителите или да поръчат на доставчик на хостинг услуги да забрани или ограничи достъпа до даден сайт, ако няма други ефективни средства за прекратяване на незаконната практика, пише изданието siliconerepublic, цитирайки доклад на Европейския парламент. 

Законодателният текст бе одобрен с 591 гласа срещу 80 "против". Според някои евродепутати текстът е доста спорен, тъй като налага "прекомерно прилагане на мерки за блокиране на интернет, които не са подходящи за защита на потребителите и нямат задължителен съдебен надзор". 
Коментари: 0