Facebook прави платежна система с криптовалута

Компанията повече от година разработва проекта, пише Wall Street Journal

Facebook прави платежна система с криптовалута
836 ~ 2 мин. четене
Facebook работи по тайна инициатива с кодово наименование "Project Libra" за изграждане на платежна система, базирана на криптовалута. Разработката продължава вече повече от година, съобщи Wall Street Journal в петък.

Гигантът в социалните медии възнамерява да въведе цифрова валута, която повече от 1.5 млрд. потребители могат да си прехвърлят един на друг и да харчат във Facebook и други уебсайтове, съобщава вестникът.

Компанията на Марк Зукърбърг е водила разговори с "десетки финансови фирми и онлайн търговци", тъй като се стреми да набере около 1 млрд. долара инвестиции и да привлече партньори, които да помогнат за стартирането на системата, според информация на хора, запознати с въпроса.

Социалната мрежа ухажва Visa, MasterCard и платежния оператор First Data, според изданието. Тя също така се е обърнала към компании и приложения за електронна търговия относно приемането на валутата и инвестирането в проекта, привличайки ги с перспективата за нулеви такси за обработка на карти.

Facebook планира да подкрепи своята виртуална валута с доларови резерви, за да стабилизира стойността ѝ и да я направи по-малко волатилна от Bitcoin и други криптовалути. Въвеждането на "stablecoin" (това са валути, подкрепени от някакъв актив) може също да бъде отговор на нарастващите опасения за неприкосновеността на личния живот и безопасността на потребителите, тъй като криптовалутите предлагат анонимност и сигурност.

Съществуват обаче рискове, тъй като и досега има случаи на злоупотреба, кражба и загуба на портфейли от криптовалути.

Компанията също така работи по виртуално логване, което потребителите биха могли да използват, за да правят покупки в други уебсайтове, подобно на възможността сега с регистрацията от Facebook да се влиза и в други сайтове.

Също така социалната мрежа обмисля да плаща на потребителите с такава виртуална валута, за да гледат реклами, да се ангажират с друго съдържание или да пазаруват на платформата ѝ.

Bloomberg и Ню Йорк Таймс преди това са информирали, че Facebook разработва цифрова валута, за да позволи на потребителите на WhatsApp да си прехвърлят пари.
Коментари: 0