Facebook работи по очила за добавена реалност

Те ще могат да проектират виртуални обекти на фона на реалността

Facebook работи по очила за добавена реалност
Facebook напоследък все по-често заявява амбициите си да направи технологичен пробив и потвърждение за това е последната идея на компанията да създаде футуристични очила за добавена реалност (AR). Идеята на умното устройство е през него човек да вижда виртуални предмети в реалния свят. 

Според публикуваната информация очилата ще използват двуизмерен скенер, чрез който ще се смесват реално съществуващи физически обекти с компютърно генерирани елементи. Новината бе споделена от изследователи в дъщерното дружество на Facebook – Oculus, занимаващо се с виртуална реалност. 

Гореспоменатият скенер може да бъде включен в рамката на очила и по този начин да проектира различно медийно съдържание директно пред очите на потребителя. 

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукървърг вече е изтъквал, че виртуалната и добавената реалност са следващата голяма стъпка в компютърните платформи и в бъдеще ще заменят смартфоните и PC-тата. Доказателство за намеренията му е фактът, че компанията инвестира 2 млрд. долара през 2014 г. в придобиването на Oculus, като идеята бе да се активизира работата в тези области. 

Новите смарт очила, разработени от Oculus, ще използват въпросния иновативен вълнообразен дисплей, така че да проектират директно пред очите на човека. Те ще могат да показват снимки, видеоклипове, като ще бъдат свързани с високоговорители или слушалки, така че да могат да възпроизвеждат звук.  

От компанията засега отказват коментар по темата, пише Business Insider.  

Чрез използването на въпросната „вълнообразна“ технология Facebook всъщност възприема подход, подобен на устройствата на HoloLens AR на Microsoft и мистериозната джаджана Google Magic Leap.

Любопитно е, че един от авторите на технологията – Паси Сарико, първоначално работеше за екипа на HoloLens и след това се присъедини към Oculus.  

Въпреки че AR технологиите вече са в ход, едва ли те ще се появят скоро на пазара. По думите на Майкъл Абраш, главен учен в Oculus, този тип „умни“ очила няма да могат да заместят смартфоните преди 2022 г.
Коментари: 0