Във Facebook вече ще виждаме повече местни новини

Компанията приоритизира съдържанието от локални медии

Във Facebook вече ще виждаме повече местни новини

Снимка: Pixabay

Подложена на ожесточени критики през последните дни, Facebook обяви поредна новост, с която цели да си върне част от изгубеното доверие. Компанията каза, че локалните новини в платформата вече ще са по-видими за потребители от всички страни и на всички езици, а не само за тези в САЩ. 

През януари изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг обяви идеята за по-видими локални новини. Той я нареди сред една от мерките, които компанията ще предприеме през 2018 г., за да фокусира платформата отвъд забавлението и в полза на обществото. 

Целта на инструмента е да насочи вниманието на потребителите към локални медии, които е по-вероятно да генерират важно за тях съдържание. „Месните новини помагат на хората да се свърват с техните общности по отношение на проблемите, които са близо до дома им“, пишат от компанията в своя публикация в Нюзрум секцията си. 

„Днес разширяваме тази актуализация до хора от всички страни и на всички езици“, се посочва в новината. Това означава, че потребитлите вече ще могат да виждат във Facebook повече новини от местни източници. Става дума за регионални медии, покриващи новини от града, в който човек е отбелязал, че живее. 

Facebook претендира, че с новия инструмент помага и на местните издатели да популяризират съдържанието си сред потенциалната аудитория. Освен че ще са видими за жителите на конкретния град, медиите ще може да се появяват и в полезрението на други хора от региона, ако алгоритмите са „забелязали“, че те често влизат във въпросния сайт. Компанията заявява, че ще дава приоритет на висококачествени новини, информативни и подходящи за местните общности. 

Промените идват на фона на скандала с консултантската фирма Cambridge Analytica, за която стана ясно, че е използвала неправомерно информацията на 50 млн. потребители във Facebook, за да таргетира по-добре предизборни послания на Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016 г. 
Коментари: 0