Facebook с приложение срещу фалшивите новини

Потребителите на социалната мрежа ще могат да проверяват дали са харесвали страници и постове, свързани с руската пропаганда преди изборите в САЩ

Facebook с приложение срещу фалшивите новини
400 ~ 1 мин. четене
Facebook планира да покаже на своите потребители дали са харесали съдържание, създадено от руски фалшиви новинарски сайтове по време на президентските избори в САЩ.

Американските разузнавателни агенции разследват влиянието на руската пропаганда върху резултатите от миналогодишните избори. По-рано този месец от Facebook разкриха, че повече от 126 млн. американци са видели съдържание от руските агенти на сайта през последните две години.

Социалната мрежа обяви, че разработва инструмент, който позволява на хората да видят дали са последвали или харесали страници, създадени от подкрепяната от Кремъл интернет изследователска агенция. Руската агенция стоеше зад стотици Facebook, Instagram и Twitter акаунти и е отговорна за публикуваните хиляди политически заредени съобщения.

Русия многократно отрече твърденията, че е опитвала да повлияе на последните президентски избори в САЩ, въпреки твърденията на американските разузнавателни служби, че държавата се опитва да насочи мнението на избирателите в полза на президента Тръмп.

Приложението на Facebook ще стартира през декември.
Подкрепи Economic.bg