Facebook спира профилите на Тръмп за 2 години

Компанията ограничава бившия американски президент заради ролята му в бунтовете в Капитолия преди месеци

Facebook спира профилите на Тръмп за 2 години

Снимка: БТА

480 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Бившият американски президент Доналд Тръмп ще остане извън социалната мрежа Facebook за най-малко две години, а от компанията заявиха, че акаунтите му ще бъдат възстановени отново през 2023 г. само ако рискът за обществената безопасност е отшумял.

„Предвид сериозността на обстоятелствата, довели до спирането на акаунтите на г-н Тръмп, ние вярваме, че действията му сериозно нарушават нашите правила“, пише Ник Клег, вицепрезидент на Facebook по глобалните въпроси.

Миналия месец Надзорният съвет на технологичния гигант реши да потвърди забраната на компанията за акаунта на Тръмп поради ролята му в бунтовете на Капитолия на 6 януари. Двугодишният график за преразглеждане на способността на Тръмп да публикува означава, че той може да се върне във Facebook и Instagram точно в началото на президентския изборен цикъл през 2024 г. Тръмп намекна, че сериозно обмисля втори президентски мандат, пише Bloomberg.

„Когато акаунтите бъдат възстановени, ще има строг набор от бързо ескалиращи санкции, които ще бъдат задействани, ако г-н Тръмп извърши допълнителни нарушения в бъдеще, включително и постоянно премахване на неговите страници и акаунти“, каза Клег в публикация от петък.

В изявление Тръмп заяви, че решението на Facebook е "обида" за 75 млн. американски избиратели, които го подкрепиха на "фалшифицираните" президентски избори през 2020 г. Тръмп планира да възстанови своите митинги това лято, за да остане в очите на обществеността.

Съгласно новите си протоколи, когато Facebook определя дали да ограничи политически лидер вследствие на насилие или граждански вълнения, социалната мрежа ще взема предвид значението на нарушението, както и тежестта на потенциалната вреда. Компанията добави, че политиците, нарушаващи правилата, могат да бъдат ограничени да използват услугите на мрежата от месец до две години. След като лидерите си възвърнат достъпа до платформата, те могат да бъдат подложени на по-строги наказания, ако отново нарушат правилата, включително до окончателно отстраняване на акаунтите им.

„При установяването на двугодишната санкция за тежки нарушения сметнахме, че тя трябва да бъде достатъчно дълга, за да има възпиращ ефект“, написа Клег.

Подкрепи Economic.bg