Фандъкова отново удължи безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона

Това се случва само ден след като каза, че след 21 април отново ще бъдат платени

Фандъкова отново удължи безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

7576 ~ 2 мин. четене

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона в София се удължава до 26 април. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook само ден, след като заяви в интервю за bTV, че след 21 април паркирането в центъра на града отново ще стане платено.

За месец март загубите на Центъра за градска мобилност от безплатното паркиране в зоните и продажбата на билети са 6 млн. лв. А загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток са 6.5 млн. лева, обясни кметът вчера.

Припомняме, че от 13 март Столичната община въведе безплатно паркиране в „синя“ и „зелена“ зона за времето на извънредното положение, което тогава трябваше да действа до 13 април. След удължаването му с още един месец, общината удължи срока за безплатно паркиране само до 20 април. Но, по думите на Фандъкова, натовареността на зоните е достигнала 100% в последните седмици и затова тя обяви вчера, че ще преразгледа решението си за безплатно паркиране.

От 00.00 ч тази нощ се въвежда частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. „Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб“, написа още Фандъкова.

До второ нареждане се забранява и влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ.

Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Подкрепи Economic.bg