Fiat Chrysler и Peugeot обявиха сливането си

Обединението им ще направи новата компания четвъртия по големи автопроизводител в света

Fiat Chrysler и Peugeot обявиха сливането си
5550 ~ 1 мин. четене
Fiat Chrysler (FCA) и производителят на Peugeot PSA заявиха в сряда, че са се споразумели за обвързващо сливане в сделка за 50 милиарда долара, предава Reuters. Обединението по между им ще проправи път към създаването на четвъртия по големина производител на автомобили в света. 

Тепърва ще се решава за общото име на обединената компания. Намеренията си за сливане те обявиха преди шест седмици. Сега то вече е договорено и обещава да прекрои световната индустрия в момент, когато автомобилните производители се борят с глобалния спад в търсенето. 

Играчите на пазара са изправени и пред повишаващите се разходи за разработване на по-чисти превозни средства на фона на по-строгите цели за ограничаване на вредните емисии. 

Обединяването на PSA-FCA цели да спести годишни разходи от 3.7 милиарда евро (4 милиарда долара) чрез комбиниране на технологии и споделени споразумения за покупка. Очаква се то да приключи през следващите 12 до 15 месеца, се казва в съобщение на двете фирми.

PSA и FCA ще имат 50-50 дял в бъдещото обединение. Бордът на компанията ще е съставен от 11 души, по пет от всяка от двете. Постът главен изпълнителен директор ще заеме Карлос Таварес (директор на PSA към момента), който също ще има място в борда. 

Подкрепи Economic.bg