Фон дер Лайен: Ваксинационният паспорт ще е като IBAN

Не бива да се отпускаме точно сега, напомни председателят на ЕК

Фон дер Лайен: Ваксинационният паспорт ще е като IBAN

Снимка: БТА

Около сертификатите за ваксинация все още има редица отворени въпроси, като например за какво ще се използват тези сертификати. Това решение трябва да бъде взето конкретно от всяка държава, но на равнище ЕС вярвам, че трябва да ги използваме, за да гарантираме функционирането на единния пазар. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след първия ден от заседанието на европейските лидери.

Ваксинационен паспорт

В края на януари държавите членки се споразумяха какви данни са необходими за издаването на такова удостоверение за ваксинация за медицински цели.

Много е просто – става дума за уеднаквено съдържание — какъв вид ваксина е била използвана. Това е уникален идентификатор — подобно на IBAN код и минимален набор от данни, който е необходим за всеки сертификат“, обясни Фон дер Лайен.

Тя допълни, че Еврокомисията предлага да координира стандартите — „както направихме с мобилните приложения за проследяване — и да създадем портал, който свързва различните национални решения помежду си, така че тази информация да бъде оперативно съвместима във времето“. Според Комисията това би отнело най-малко три месеца.

Фон дер Лайен посочи, че е много важно тази система да бъде неутрална по отношение на политическия избор - трябва да се събира само информацията, че „това лице е ваксинирано“, „това лице има отрицателен резултат от PCR тест“ или например „този човек е преодолял COVID-19 и има имунитет“. Така системата трябва да е неутрална по отношение на информацията.

Това е само техническата работа, която трябва да бъде свършена сега. Държавите членки ще трябва да пристъпят бързо към прилагането, ако искаме такъв „зелен сертификат“ да бъде въведен до това лято. Освен че трябва да постигнат съгласие по принципите и технологията, те ще трябва да осигурят бързо и пълно въвеждане в националните си здравни системи и в своите гранични системи“, обясни председателят на ЕК.

„Не е време за отпускане“

Наблюдаваме стабилни и низходящи тенденции на заболеваемостта в 20 държави, но нарастващи тенденции в около седем други (сред които е България - бел. ред.). В същото време сред нашите граждани действително се наблюдава нарастваща умора от COVID-19. Това беше много тежка година на изпитания, но не бива да се отпускаме точно сега, напомни Фон дер Лайен.

С това тя се опита да напомни на европейските граждани и правителства, че заплахата от третата COVID вълна е реална и не бива ограниченията в страните членки да падат напълно, както и хората да се отпускат.

Припомняме, че българският министър-председател разпореди от 1 март да бъдат отворени заведенията за хранене, а здравният министър проф. Костадин Ангелов се разбра с туристическият бранш на практика да отвори всичко, което е ограничено по някакъв начин сега - организирани екскурзии, конгреси, сватби, кръщенета и семинари.

„Вариантът В.1.1.7 (бел. р. – британският щам) вече е във всички държави членки, с изключение на една. Южноафриканският вариант е в 14 държави членки, а бразилският вариант - в седем. Ето защо пред нас има много предизвикателства“, допълни Фон дер Лайен.

Тя обяви, че Блокът предоставя 200 млн. евро на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията, който да изследва и да открива възможно най-бързо новите варианти на вируса.

Коментари: 0