Горещи дестинации за дистанционна работа

Те изкушават служителите да заменят офиса вкъщи с тропически брегове, целогодишно слънце и коктейли на плажа

Горещи дестинации за дистанционна работа

Снимка: Unsplash

Работата в режим "хоум офис" предоставя много възможности за избор на отдалечено работно място. Доста държави се възползваха от ситуацията, изкушавайки служителите да заменят офиса вкъщи с тропически брегове, целогодишно слънце и коктейли на плажа.

Какво обаче е необходимо? Възможност за работа извън стандартната дестинация (задължително), достатъчно средства за продължителен престой, медицинска застраховка (добра идея, дори ако не е задължителна) и отрицателен тест за COVID, разбира се. Има и такси за кандидатстване и няколко други нестандартни изисквания, които пътниците трябва да покрият, за да си осигурят крайбрежнa работа дори през зимата на 2022 г.

Монсерат

Туристи не могат да посещават задморската британска територия сега, но това не важи за работниците с дистанционна работа. За тях е позволено да живеят и работят на малкия карибски остров до 12 месеца.

„Резултатите от тази инициатива бяха изключително положителни“, казва Уорън Соломон, директор на туризма в Монсерат. „Географското разпространение на кандидатите съответства на основните ни международни пазарни източници, а именно САЩ, Канада, Великобритания и Европа.“

Дистанционните работници (включително фрийлансъри и консултанти) трябва да представят медицинска застраховка и годишен доход на стойност поне 70 000 долара. Таксите за кандидатстване са между 500 и 750 долара, съответно за едно лице или семейства. Кандидатите научават в рамките на седмица дали са одобрени.

Като една от 14-те британски отвъдморски територии, Монсерат е дом на около 5000 души, което означава, че „всеки познава всекиго“, според туристическия уебсайт на острова.

Кандидатстващите трябва да имат отрицателен тест за Covid-19 и да са под карантина в продължение на 14 дни в помещение по техен избор. Към днешна дата на острова са потвърдени само 20 случая на коронавирус. Одобренията не могат да бъдат подновени, въпреки че работниците могат да кандидатстват отново, за да останат още една година.

Бахамите

Хората, които смятат, че може да се уморят да стоят на един остров, могат да кандидатстват за програмата за престой на Бахамските острови с удължен достъп (Bahamas Extended Access Travel Stay). Новото 12-месечно разрешително за пребиваване, наречено BEATS, позволява на дистанционните работници и студенти да живеят и да се придвижват между 16 различни острова на Бахамите, включително Андрос (Andros), Ексума (Exumas), Елеутера  (Eleuthera) и Райският остров (Paradise Island).

Кандидатурите се обработват в рамките на 5 дни и струват 25 долара на човек. Работниците трябва да представят документ за заетост, докато учениците трябва да представят документ за записване в училище и средства за покриване на разходите за живот и пътуване. Срещу допълнителни такси, студентите могат да получат достъп до Бахамския университет за техническа поддръжка и други образователни услуги.

Ако бъде одобрен, основният кандидат трябва да плати 1000 долара, както и 500 долара за всеки придружаващ го. Възобновяването на визата е възможно за максимален престой до три години.

Пътуващите се нуждаят от отрицателен тест за Covid-19 (направен не повече от пет дни преди пристигането), за да кандидатстват за здравна виза за Бахамските острови, която е допълнително изискване. От 1 ноември тази година посетителите вече не се нуждаят от карантина при пристигане.

Дубай

Хора от всички националности могат да кандидатстват за новата дистанционна работна програма на Дубай, при условие че изкарват поне 5 000 долара на месец.

Пътниците, които не са сигурни дали да кандидатстват по програмата, могат да влязат в Дубай с туристическа виза, след което да решат дали да кандидатстват за работната програма по време на престоя си. Таксата за кандидатстване е най-ниска – 287 долара. Кандидатите трябва да имат здравна застраховка, валидна в Обединените арабски емирства, както и да покажат доказателство за доходи под формата на фишове и банкови извлечения. Подобно на други програми, работниците могат да напускат и да влизат отново по желание, но престоите им могат да бъдат отменени, ако са напуснали емирството за 5 последователни месеца.

Работниците могат да наемат детегледачки и шофьори, да наемат коли и да запишат децата си в образователната система на Дубай.

За да влязат в емирството, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането. При кацане може да са необходими допълнителни тестове, а жителите на Южна Африка или Нигерия понастоящем не се допускат.

Емирството въведе строги мерки по-рано този месец, за да ограничи рекордните нива на инфекции, вследствие на силно критикувания туристически сезон през декември. Нарастването на случаите съвпада със засилената кампания за ваксинация, при която ОАЕ е на второ място след Израел по процент на ваксинирано население.

Мавриций

Хората с дистанционна работа, които търсят място „свободно от коронавирус“, могат да помислят за Мавриций, според местните туристически служители от островната държава, разположена на югоизток от Африка. Населението е близо 1.3 милиона души, а случаите на коронавирус са 610, като повечето са регистрирани през 2021 г.

Дигиталните номади и пенсионери, желаещи да следват "строгите" здравни мерки на Мавриций, могат да кандидатстват за "Premium Visa", за да останат една година. За да влязат, пътуващите трябва да се поставят под карантина за две седмици и да преминат четири теста за коронавирус.

Няма такса за кандидатстване, въпреки че желаещите трябва да имат дългосрочни планове за настаняване, пътуване и здравна застраховка, както и доказателство за достатъчно средства (поне 1500 долара месечен доход), за да останат в Мавриций. „Спестяванията от 18 000 долара са достатъчни“, казва Мохамед Мухсин Моулабак от Съвета за икономическо развитие Мавриций.

Новите визи, стартирали през ноември 2020 г., са отворени за жители на над 100 държави, въпреки че пътниците, които са били в Обединеното кралство, Южна Африка, Япония и Бразилия през последните 15 дни, не могат да влязат до 28 февруари.

Хърватия

Както беше очаквано, Хърватия приветства дигитални номади от януари. Кандидатстването за тази популярна средиземноморска крайбрежна държава не е толкова просто, колкото при другите дестинации. „Това обаче може да се промени скоро“, казва Ян де Йонг, президент на Асоциацията на дигитални номади в Хърватия.

„Сега кандидатстването е възможно само в местното полицейско управление в Хърватия“, казва де Йонг. „Очакваме до март да започнем да приемаме онлайн заявления.“

Дистанционните работници се нуждаят от отделна виза, за да влязат в Хърватия, като могат да кандидатстват за програмата в най-близкото хърватско посолство или консулство, но де Йонг казва, че могат да изпращат документи по имейл и до полицейските участъци в Хърватия.

Работниците трябва да докажат, че имат достатъчно пари, за да подсигурят престоя си, чрез месечни доходи или спестявания.

„Минималната сума, която трябва да имате на месец, е около 2590 долара“, казва де Йонг. „За дигиталните номади, които нямат стабилен доход всеки месец, би било достатъчно да покажат, че имат достатъчно спестявания за тези 12 месеца, което се равнява на около 31 000 долара.“

Работниците трябва да планират да останат за не повече от една година. Временният престой за дигиталните номади е „до една година (може би дори по-малко) и не може да бъде удължаван“, се казва в правителствен уебсайт. Работниците могат да кандидатстват отново шест месеца след изтичане на предишния престой.

Мадейра

Мадейра не просто приветства дигитални номади, но се надява и да изгради цяла общност от такива работници. Архипелагът, който е автономен район на Португалия, разположен на 320 мили от Мароко, е дом на инициатива, наречена Digital Nomads Madeira. Пилотната програма осигурява безплатно работно пространство в село Понта до Сол от 1 февруари до 30 юни.

„Работното пространство е в състояние да посреща 30-40 души всеки ден“, казва Микаела Виейра, мениджър на проекти в Startup Madeira, организация, работеща с местната власт за разработване на програмата. „Досега сме получили над 4800 регистрации от 90 държави.“

Виейра казва, че в момента над 250 дигитални номади работят на острова, или в безплатните работни пространства, или в кафенета и ресторанти с безплатен Wi-Fi. Повечето са от държави от Европейския съюз или Шенгенско пространство, поради ограниченията за пътуване в ЕС.

„И все пак е възможно други да се присъединят чрез популярна виза, използвана от дигиталните номади, D7“, казва Виейра, позовавайки се на визата, която позволява на граждани на страни извън ЕС да получат португалско местожителство, при условие че печелят поне 7620 евро (9 250 долара) в годишни пасиви (не получени от заплата).

Пуерто Рико

Въпреки че не съществува официална програма, Пуерто Рико е отворен за американски работници, които не искат да бъдат притеснявани от формуляри за кандидатстване или такси. Пуерто Рико позволява на гражданите на САЩ да влизат свободно. Те не се нуждаят от паспорт за посещение и дори могат да доведат своите домашни любимци, според Discover Puerto Rico, официалната организация за маркетинг на острова.

Американските пътници трябва да покажат доказателство за отрицателен резултат от PCR теста, за да влязат, но тестове не са необходими, за да се върнат в САЩ.

Пуерто Рико разполага с няколко помещения за споделени работни места и хотели с пакети за работници с дистанционна работа.

Центърът за контрол и превенция на заболяванията счита Пуерто Рико за дестинация за пътуване от ниво 4, като препоръчва да не се пътува до там. Към днешна дата, Пуерто Рико е потвърдила над 133 000 случая на Covid.

Коментари: 0