Правителството в оставка подкрепи „ваксинационните паспорти“

Европейските институции трябва да вземат решение за условията му на работа до юни

Правителството в оставка подкрепи „ваксинационните паспорти“

Снимка: Красимир Свраков

744 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството в оставка одобри доклада с резултатите от редовното заседание на Европейския съвет, което се проведе на 20 април чрез видеоконферентна връзка. Още тогава България заяви подкрепата си за създаването на цифров зелен сертификат, или т.нар. "ваксинационен паспорт", а сега Министерският съвет формализира тази подкрепа.

Ваксинационен паспорт

Преди седмица Съветът обсъди епидемичната обстановка в ЕС и въпроси, свързани с противодействието на COVID-19, сред които дигиталния зелен сертификат и доставките на ваксини. По време на срещата България изяви своята подкрепа за създаването на сертификати, чиято цел е да улеснят свободното и безопасно движение на хора, което пък би трябвало да допринесе за възстановяването на туристическия сектор.

На 17 март Европейската комисия предложи да се създадат цифрови зелени удостоверения, с които да  се улесни безопасното свободно движение на гражданите в рамките на Европейския съюз по време на пандемията от COVID-19, които да бъдат валидни във всички държави членки.

Европейските институции трябва до юни да се договорят за условията и методите за използването на сертификатите, за да може да започне да се прилагат в 27-те страни преди края на юли, когато е пикът на летните отпуски.

По време на преговорите трябва да бъде взето решение и за цената на тестовете. Евродепутатите настояват PCR и антигенните тестове за удостоверенията да са безплатни или да се постави лимит за цената им, тъй като сега тя варира от нула до 300 евро в различните държави.

Към момента за издаването на цифров зелен сертификат биха отговаряли националните органи. Например той може да бъде издаван от болници, центрове за извършване на тестове и здравни органи. Като цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите ще могат също така да поискат удостоверението си и на хартиен носител, ако нямат мобилно устройство. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация за състоянието на пътника, както и цифров печат, гарантиращ автентичността на удостоверението.

Коментари: 0