По предложение на БСП здравната комисия одобри внос на „Спутник V“

Изпълнителната агенция по лекарствата обаче не разполага с капацитет да извърши самостоятелна оценка на руската ваксина

По предложение на БСП здравната комисия одобри внос на „Спутник V“

Снимка: БТА

1304 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Здравната комисия възложи на Министерския съвет да започне преговори за доставка на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V". Предложението е на БСП, като то вече бе обсъждано и отхвърлено от миналия парламент. Според сега действащото законодателство обаче България няма право да прескача Европейска агенция по лекарствата (ЕМА) и да одобрява сама ваксини.

Ваксини срещу коронавирус

В Европейския съюз е приет централизиран подход, според който ваксините и лекарствата с нови субстанции първо трябва да получат одобрение от ЕМА. Хипотетично България има право да стъпи на тезата, че става дума за препарат от животоспасяващ характер, но в случая това не е така, защото на пазара вече има достатъчно други налични ваксини.

Съществува и опция Изпълнителната агенция по лекарствата да извърши оценка на безопасността, ефективността и добрата производствена практика на руския препарат. Българският регулатор обаче няма този капацитет, изтъкна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Управляващите и Националният оперативен щаб също така уверяват, че България е договорила достатъчно ваксини за населението. Това обаче не променя факта, че страната ни стои на дъното в Европейския съюз по извършени имунизации.

Коментари: 0